luni, 30 octombrie 2017

Testarea Hormonilor Tiroidieni la Pisici

Ce este glanda tiroida?

Glanda tiroida este localizata in apropierea trahei, chiar sub laringe. Este o glanda pereche care este responsabila pentru productia de hormoni tiroidieni. Hormonul tiroidian major care este produs de glanda tiroida este tiroxina (T4). O cantitate mica dintr-un alt hormon, triiodotironina (T3), este, de asemenea, produsa de glanda tiroida. Hormonii tiroidieni au efecte la distanta in organism, in esenta guvernand rata metabolica a organismului.

Functia glandei tiroidiene este controlata de catre glanda pituitara sau hipofiza care se afla la baza creierului, printr-un hormon denumit TSH (hormonul de stimulare a tiroidei).

Ce tipuri de tulburari ale glandei tiroide apar la pisici?

Cea mai frecventa tulburare tiroidiana la pisica este reprezentata de o productie excesiva de hormoni tiroidieni, ca urmare a unei dezvoltari benigne (necanceroase) in marime si functie a uneia sau a ambelor glande tiroidiene. Aceasta afectiune este denumita hipertiroidism.

Mai putin de 2% din afectiunile hipertiroidiene la pisici se datoreaza tumorilor maligne (canceroase) ale glandelor tiroidiene.

„Hipotiroidismul (o productie scazuta de hormoni tiroidieni) este extrem de rar la pisici…”

Hipotiroidismul (o productie scazuta de hormoni tiroidieni) este extrem de rar la pisici si, de regula, este asociat terapiei anterioare pentru afectiunea hipertiroidiana sau din cauza unei afectiuni congenitale (originara din nastere).

Ce teste de screening initiale sunt utilizate pentru a evalua hipertiroidismul la pisici?

Hormonii tiroidieni au efecte variate in tot organismul si sunt implicati in metabolismul hranei, precum si in functiile metabolice zilnice ale majoritatii tesuturilor si organelor organismului. Drept urmare, efectele unor concentratii crescute ale hormonilor tiroidieni pot fi sesizate in multe dintre testele de screening serice si hematologice initiale. Modificarile survenite in testele de screening initiale pot sugera prezenta hipertiroidismului si pot scoate la iveala si alte afectiuni, unele dintre ele putand fi asociate productiei crescute de hormoni tiroidieni, in timp ce altele pot indica alte probleme neasociate (care nu au nicio legatura cu boala primara).

Hemoleucograma completa (HLG)

Celulele albe ale sangelui, celulele rosii ale sangelui si plachetele (componentele celulare implicate in procesul de coagulare) sunt evaluate prin acest test. Un aparat de analiza de hematologie (sange) va determina numerele totale ale acestor celule, iar evaluarea frotiului de sange va furniza informatii privind caracteristicile fizice ale acestor celule. Hipertiroidismul, de regula, nu provoaca modificari semnificative in profilul celulelor sanguine, cu exceptia unui numar usor crescut ale celulelor rosii ale sangelui. Ca urmare, prezenta unor modificari semnificative ale oricaruia dintre acesti parametri ai sangelui ne pot ridica suspiciunea privind existenta unei ALTE afectiuni.

Profilul biochimic seric

Serul (portiunea lichida a sangelui) contine enzime, proteine, lipide (grasimi), zaharuri (glucoza) si metaboliti. Utilizarea profilului biochimic seric ne permite sa masuram aceste componente din ser si ne ofera valorile specifice ale enzimelor asociate functiei hepatice, renale si pancreatice, alaturi de o evaluare a componentelor electrolitice din proba de ser.

„….75% din pisicile hipertiroidiene, sunt asociate cu cresteri usoare ale enzimelor asociate ficatului….”

Modificarea majora, descoperita la aproximativ 75% din pisicile hipertiroidiene, este asociata cu cresteri usoare ale enzimelor asociate ficatului (fosfataza alcalina (AP/ALP/ALKP), alanin-aminotransferaza (ALT) si aspartat-aminotransferaza (AST)). Hormonii tiroidieni in exces pot avea un efect „toxic” direct asupra ficatului sau cresterea ar putea fi legata de o circulatie sanguina intensificata la nivelul ficatului ce apare ca urmare a statusului hipertiroidian. Aceste modificari sunt in mod tipic nesemnificative si ar trebui sa se remita odata cu tratamentul afectiunii hipertiroidiene. Daca se constata o creste mai semnificativa a enzimelor hepatice pe profilul biochimic, atunci o astfel de crestere sugereaza posibilitatea existentei altor probleme hepatice.

Multe dintre pisicile hipertiroidiene prezinta cresteri ale parametrilor asociati rinichilor (azotul ureic sanguin (BUN) si creatinina). Acesti doi parametri indica cat de bine filtreaza rinichii produsele finale de metabolism pentru a le indeparta din organism. Cresterile BUN-ului si ale creatininei pot fi observate in cadrul bolii renale sau in stari de deshidratare sau in cazul in care circulatia sangelui la nivel renal este diminuata. Este destul de dificil sa se stabileasca daca cresterile BUN-ului si creatininei sunt asociate bolii renale primare sau efectelor pe care hormonii tiroidieni le exercita asupra rinichilor. In mod similar, este imposibil de a preconiza cu acuratete daca acesti parametri vor creste sau vor descreste odata cu tratarea hipertiroidismului. Ca urmare, este extrem de important sa se verifice daca aceste modificari sunt prezente de la debutul tratamentului si apoi, sa fie urmarite pe masura ce pisica voastra este tratata pentru hipertiroidism.

Multe dintre pisicile hipertiroidiene prezinta un istoric care atesta consumul exagerat de hrana si apa si urinarea in cantitati mai mari decat in mod obisnuit. Aceste semne pot fi intalnite si in alte afectiuni, in special diabetul. In consecinta, este important sa fie evaluata concentratia de glucoza din sange a pisicii voastre pentru a se exclude diabetul ca o posibila cauza a acestor simptome.

Analiza de urina

Evaluarea unei probe de urina este importanta la orice pisica bolnava. In cazul hipertiroidismului, analiza de urina ne poate ajuta sa determinam daca modificari testelor renale sunt asociate deshidratarii sau bolii renale. O proba de urina se va dovedi utila si in diagnosticul diabetului.

Exista anumite teste specifice de diagnostic pentru hipertiroidism?

„Majoritatea cazurilor de hipertiroidism pot fi diagnosticate cu ajutorul unui simplu test de sange care masoara concentratia de tiroxina totala (T4).”

Majoritatea cazurilor de hipertiroidism pot fi diagnosticate cu ajutorul unui test simplu de sange care masoara concentratia tiroxinei totale (T4). Avand in vedere ca hipertiroidismul la pisici se datoreaza unei productii excesive de hormoni tiroidieni (in principal, T4), concentratia sanguina de T4 este, de regula, crescuta marcant la pisicile cu aceasta boala.

Concentratia de tiroxina creste intotdeauna la pisicile hipertiroidiene?

Nu, concentratia de tiroxina s-ar putea sa nu fie intotdeauna crescuta. Totusi, valorile T4 sunt de regula la limita superioara a intervalului de referinta. Exista o serie de motive posibile pentru care se intampla acest lucru. Nivelurile de tiroxina din sange in mod natural fluctueaza de-a lungul zilei, in functie de necesitatile metabolice ale pisicii. Daca pisica voastra are un hipertiroidism usor sau in debut, concentratia de tiroxina, ocazional, poate „cadea” in intervalul normal de referinta. Administrarea medicamentelor pentru alte afectiuni medicale poate afecta concentratia de tiroxina. In cele din urma, prezenta altor boli (denumite boli concurente) pot cauza reducerea concentratiei de tiroxina.

Dar daca concentratia de tiroxina este scazuta sub intervalul de referinta?


Tinand cont de faptul ca hipotiroidismul (functia tiroidiana scazuta datorata afectarii glandelor tiroidiene) este foarte rar intalnit la pisici, o astfel de scadere a concentratiei hormonilor tiroidieni, de regula, se datoreaza prezentei unei alte boli, alta decat boala tiroidiana. Pisicile cu un astfel de rezultat nu au hipertiroidism.

Ce reprezinta concentratia de tiroxina libera (fT4)?

FT4 sau T4 liber este o fractie de tiroxina care nu se leaga de niciuna dintre proteinele sanguine. Determinarea T4 liber implica o proba unica de sange care este trimisa la un laborator de referinta.

„Concentratia de T4 liber este mai putin afectata de factori de tipul bolilor concurente sau a medicamentelor.”

Concentratia de T4 liber este mai putin afectata de factori de tipul bolilor concurente sau a medicamentelor. Totusi, o proportie mica din pisicile sanatoase sunt cunoscute ca au concentratii ale T4 liber peste intervalul de referinta. Ca urmare, determinarea T4 liber, de regula, este rezervata pentru acele pisici cu semne clinice evidente de hipertiroidism, ale caror teste de screening initiale sustineau diagnosticul de hipertiroidism, dar ale caror concentratii de tiroxina totala nu au sustinut diagnosticul.

Mai exista si alte teste pentru diagnosticul hipertiroidismului?

Vasta majoritatea a cazurilor de hipertiroidism sunt diagnosticate pe baza coroborarii istoricului medical, testelor de screening de laborator initiale si a determinarii concentratiilor sanguine de T4 total si T4 liber.

In situatii rare, testele suplimentare de tipul testului de supresie a T3 sau examinarile imagistice ale tiroidei pot fi necesare a fi efectuate. Examinarile imagistice, de regula, se efectueaza la un centru de referinta.

Ce reprezinta un test de supresie al T3?

Un sistem de tip „feedback negativ”, in mod normal, exista intre glandele tiroida si hipofiza. Atunci cand nivelurile de hormoni tiroidieni sunt adecvate in sange, un semnal este trimis la glanda hipofiza, care inceteaza stimularea glandei tiroide sa produca hormoni tiroidieni.

Intr-o maniera inversa, daca nivelurile de hormoni tiroidieni sunt reduse, glanda hipofiza isi intensifica efectul stimulator asupra glandei tiroidiene cu scopul de a „declansa” productia de hormoni. In cazul hipertiroidismului, acest sistem feedback este pierdut si glanda tiroida continua sa produca hormoni fara a mai fi influentata de eforturile reglatoare ale hipofizei.

Testul de supresie a T3 se bazeaza pe acest sistem normal de feedback negativ. Astfel, este prelevata o proba de sange obisnuita pentru T4 si apoi, pisicii i se administreaza o cura scurta de hormon tiroidian (T3) pe cale orala, de regula, sub forma de tableta. O a doua proba de sange este prelevata dupa aproximativ 2 ½ zile dupa prima proba.

Daca pisica are o tiroida care functioneaza normal, acest hormon T3 „extra” ii va transmite hipofizei sa intrerupa stimularea glandei tiroide, iar productia de hormon tiroidian (T4) natural, suplimentar va fi stopata. Pisicile cu o functie tiroidiana normala vor prezenta o diminuare in concentratia de T4 de aproximativ 50% intre prima si a doua proba de sange.

Daca pisica are hipertiroidism, nu se va sesiza diminuarea concentratiei de hormon tiroidian la a doua proba de sange.


Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)