duminică, 12 februarie 2017

Prelevarea si Examinarea Maduvei Osoase

Ce este maduva osoasa si de ce este importanta?

Maduva osoasa este un material moale care se gaseste in portiunea centrala a multor oase. Maduva osoasa are o importanta vitala pentru productia de celule ale sangelui, in special pentru celulele rosii, celulele albe si plachetele sanguine. O maduva osoasa sanatoasa este esentiala pentru mentinerea vietii.

De ce se preleveaza si se examineaza maduva osoasa?

1.     Maduva osoasa este in mod obisnuit recoltata si examinata atunci cand se constata anormalitati ale sangelui circulant. Cea mai comuna anormalitate este o insuficienta sau lipsa persistenta a unuia dintre tipurile de celule ale sangelui. Aceasta este o situatie grava si se poate datora unei probleme prezente la nivelul maduvei osoase. Examinarea maduvei poate furniza adesea informatii privind cauza subiacenta si se poate dovedi utila in prevederea evolutiei si consecintelor.

2.    Maduva osoasa, de asemenea, este prelevata si examinata pentru a depista anumite tipuri de cancer. Unele cancere isi au originea chiar in celulele maduvei osoase, in timp ce alte cancere disemineaza la nivelul maduvei osoase dintr-o alta regiune a organismului. Cancerul care-si are originea la nivelul maduvei osoase este uneori denumit „leucemie”. Examinarea maduvei osoase se dovedeste utila in identificarea cancerului si scoate la iveala cat de grav este afectata maduva.
3.    Ocazional, maduva osoasa este prelevata si examinata pentru a investiga alte probleme, cum ar fi febra persistenta, pierderea inexplicabila in greutate, nivelurile ridicate ale calciului seric (a se consulta materialul informativ privind „Hipercalcemia”), precum si nivelul ridicat al proteinelor serice (a se vedea materialul informativ privind „Electroforeza Proteinelor Serice”), etc.

Maduva poate fi prelevata din orice os?

Desi multe dintre oasele ce compun scheletul animalului de companie contin maduva, probele sunt prelevate din trei locuri principale la caini si pisici. Acestea sunt:

  1. Osul bazinului
  2. Portiunea superioara a femurului
  3. Portiunea superioara a humerusului (Acest loc este utilizat in special la animalele tinere si la animalele de companie de talie mica, cum ar fi pisicile si cainii din rasele toy).

Cum este prelevata proba de maduva osoasa?

1.     Procedura poate fi efectuata doar prin tehnica de inghetare locala, dar sedarea sau anestezia generala usoara se folosesc in general pentru a reduce stresul sau disconfortul pacientului. Procedura actuala de recoltare include urmatorii pasi:
a.     Pielea este tunsa de par, curatata si dezinfectata.
b.    O lama sterila de bisturiu este utilizata pentru a face o taietura mica la nivelul pielii, realizandu-se astfel un mic orificiu.
c.     Un ac special pentru maduva osoasa este introdus prin acest orificiu si impins cu fermitate prin stratul exterior dur al osului pentru a patrunde la nivelul maduvei.
d.    O seringa este atasata de ac si o mica cantitate de material medular lichid este aspirat in seringa; aceasta proba poarta denumirea de „aspirat de maduva osoasa”.
e.     Materialul colectat este distribuit intr-un strat subtire pe o lama de microscop si este lasat sa se usuce complet.
f.     Proba este colorata cu coloranti speciali si studiata la microscop.

2.    Adesea, o mica bucatica de maduva osoasa solida este colectata in acelasi timp cu aspiratul medular. Aceasta bucata solida de maduva este un cilindru delicat de tesut de aproximativ cativa milimetri lungime si poarta denumirea de „biopsie core”. Acesta este introdus intr-o substanta conservanta si trimis la laborator unde este examinat la microscop.

3.    In final, una sau doua puncte de sutura sunt utilizate pentru a inchide deschiderea la piele.

Ar mai trebui efectuata si alta analiza in acelasi timp?

Deseori, medicul vostru veterinar ar putea dori sa recolteze o proba de sange pentru a efectua o hemoleucograma (a se vedea materialul informativ privind „Hemoleucograma sau HLG”). Acest examen este recomandat cu tarie – efectuarea unei HLG si examinarea maduvei osoase in acelasi timp ofera cea mai completa imagine de ansamblu a ceea ce se intampla la nivelul maduvei la momentul recoltarii.

Ce implica examinarea maduvei osoase?

Examinarea maduvei osoase este complicata si trebuie sa fie efectuata de catre un specialist. Probele (aspiratul de maduva osoase, biopsia medulara si proba de sange) sunt, de regula, trimise la laborator unde vor fi examinate de un patolog veterinar care are instruirea si experienta sa gaseasca indiciile si raspunsurile. Raportul sau buletinul patologului, in genere, ofera informatii privind starea de sanatate a maduvei, ce tipuri de celule sunt prezente, daca sunt depistate celule anormale si alte detalii care se pot dovedi utile in explicarea starii de boala a pacientului.

Evaluarea maduvei osoase intotdeauna ofera un raspuns?

Din pacate, nu intotdeauna. Asteptarile sunt acelea ca examinarea maduvei osoase va indica cu precizie cauza problemei si va furniza informatiile necesare care ne vor ajuta sa gasim un leac. Totusi, in anumite cazuri, examinarea maduvei osoase s-ar putea sa nu faca nimic altceva decat sa confirme ca exista o problema, fara a furniza vreo informatie suplimentara privind cauza, posibilul tratament sau evolutia anticipabila. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)