miercuri, 20 mai 2015

Hipertiroidismul la Pisici


Pisicile au doua glande tiroide (sau mai corect, o glanda tiroida compusa din doi lobi tiroidieni), care sunt localizate la nivelul gatului si joaca un rol vital in reglarea ratei metabolice a organismului. Hipertiroidismul se caracterizeaza printr-o productie in exces de hormoni tiroidieni si printr-o crestere consecutiva a ratei metabolice. Aceasta boala este frecvent intalnita la pisicile in varsta. Desi glanda tiroida se mareste in dimensiune in hipertiroidism, aceasta este, de regula, o modificare benigna sau non-maligna. Mai putin de 2% din cazurile de hipertiroidism la pisici implica existenta tumorilor maligne de glanda tiroida.


Multe dintre organele pisicii sunt afectate de hipertiroidism, dar cu predilectie inima.

Anumite Pisici Sunt Mai Predispune La A Dezvolta Hipertiroidism?

Pisicile varstnice prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta hipertiroidism. A fost cercetata implicarea factorilor de risc ambientali in dezvoltarea hipertiroidismului si se pare ca pot predispune anumite pisici la a dezvolta hipertiroidism, desi mecanismele specifice nu sunt cunoscute. Expunerea la niveluri crescute de iod alimentar pot provoca pisicile susceptibile la a dezvolta hipertiroidism. Nicio rasa anume nu este cunoscuta ca avand un risc mai ridicat, desi siamezele par a avea o oarecare incidenta crescuta a hipertiroidismului in comparatie cu alte rase.

Care Sunt Semnele Clinice Ale Hipertiroidismului?

„Pisica tipica cu hipertiroidism este aceea de varsta mijlocie sau varstnica.”

Pisica tipica cu hipertiroidism este aceea de varsta mijlocie sau varstnica – varsta medie a pisicilor afectate este de aproximativ 12 ani. Numai circa 5% dintre pisicile hipertiroidiene au varsta de sub 10 ani.

Semnele clinice de hipertiroidism, cel mai frecvent intalnite, sunt scaderea in greutate ca urmare a intensificarii ratei metabolice si in ciuda unui apetit exagerat. Pisicile afectate sunt adesea agitate si pot deveni irascibile sau chiar agresive. De asemenea, acestea pot consuma apa in exces si urineaza in mod exagerat. Marea majoritate a pisicilor cu hipertiroidism vor vocaliza (miorlai) prelung si in accese repetate, mai ales in timpul noptii. Pot manifesta varsaturi sau scaune diareice din cand in cand si blanita acestora are aspect neingrijit. Pe masura ce boala avanseaza, unele pisici vor prezenta anorexie (lipsa poftei de mancare).


Doua complicatii secundare ale hipertiroidismului au implicatii grave asupra organismului pisicilor afectate; hipertensiunea (tensiunea arteriala crescuta) si o forma speciala de boala cardiaca denumita cardiomiopatia tireotoxica. Hipertensiunea apare ca urmare a cresterii presiunii de pompare si a frecventei cardiace care apar concomitent cu cardiomiopatia tireotoxica. Aproximativ 25% din pisicile cu hipertiroidism devin hipertensive. La unele pisici, tensiunea arteriala este atat de mare incat se produce hemoragia retiniana sau dezlipirea de retina, avand drept consecinta instalarea brusca a orbirii.

„Atat cardiomiopatia, cat si hipertensiunea pot fi reversibile..”

Cardiomiopatia tireotoxica se poate dezvolta ca urmare a maririi in dimensiune a inimii si, respectiv, a ingrosarii peretilor acesteia pentru a sustine necesitatile metabolice crescute. In unele cazuri, pisica va dezvolta un murmur cardiac asociat cardiomiopatiei. Atat cardiomiopatia, cat si hipertensiunea pot fi reversibile odata cu instituirea tratamentului adecvat pentru aceasta boala. Dar, daca dezlipirea de retina nu este tratata imediat, se va instala orbirea permanenta si ireversibila.

Care Sunt Cauzele Hipertiroidismului?

Cauza exacta a hipertiroidismului nu a fost inca identificata, desi rolul iodului alimentar (prezent in hrana pisicilor) continua sa fie cercetat ca factor favorizant la pisicile susceptibile.

Cum Este Diagnosticat Hipertiroidismul?

„In majoritatea cazurilor, diagnosticarea acestei boli este relativ simpla si directa.”

Diagnosticarea hipertiroidismului felin este, in general, simpla si directa. Primul pas este acela de a determina nivelul sanguin al unuia dintre hormonii tiroidieni, denumit tiroxina totala (sau T4 total). De regula, nivelul de T4 total este atat de mare incat nu exista nicio indoiala pentru a confirma diagnosticul. Ocazional, o pisica care este suspectata ca are hipertiroidism are nivelul de T4 total la limita superioara a intervalului de referinta normal. Atunci cand se constata acest lucru, un al doilea test, de regula, fie o determinare a T4 liber prin dializa de echilibru, fie un test de supresie cu T3 va fi efectuat. Daca aceste teste nu au rezultate care sa diagnostice hipertiroidismul, examinarea imagistica a tiroidei (examenul ecografic al tiroidei si scintigrafia de tiroida) poate fi efectuata intr-un centru veterinar de referinta (inexistent in Romania) sau T4 total poate fi determinat din nou in cateva saptamani.

Cum Se Trateaza Hipertiroidismul?

Tinand cont de faptul ca mai putin de 2% din pisicile cu hipertiroidism au procese canceroase ale glandei tiroide, tratamentul este, de regula, soldat cu reusite aproape in totalitate. Inainte de a alege orice forma de tratament, pisicii voastre va trebui sa i se efectueze cateva teste, care ar putea include teste de sange, analiza de urina, radiografii toracice, un EKG (electrocardiograma) si o determinare a tensiunii arteriale. Aceste teste sunt necesare pentru a evalua starea generala de sanatate a pisicii si pentru a anticipa posibilitatea aparitiei eventualelor complicatii in functie de protocolul de tratament ales. Ecocardiografia sau examenul ecografic al inimii poate fi recomandat in functie de starea pisicii voastre, mai ales daca exista vreo suspiciune privind existenta unei cardiomiopatii.

„Exista patru optiuni de tratament; protocolul de tratament va fi ales astfel incat sa fie cea mai buna optiune fiecare pacient in parte si in functie de posibilitatea efectuarii ei la noi in tara.”

Exista patru optiuni de tratament; protocolul de tratament va fi ales astfel incat sa fie cea mai buna optiune pentru fiecare pacient in parte si in functie de posibilitatea efectuarii ei la noi in tara. Mai multi factori vor fi luati in considerare in alegerea celei mai bune terapii pentru fiecare pisica in parte. Cele patru optiuni de tratament pentru hipertiroidism sunt:

1.     Interventia chirurgicala. Indepartarea chirurgicala a uneia sau ambelor glande tiroidiene afectate poate fi foarte eficienta. Avand in vedere faptul ca pisicile hipertiroidiene, de regula, au varste de peste opt ani, procedura chirurgicala implica unele riscuri. Cu toate acestea, daca pisica este din alte considerente sanatoasa si testele de diagnostic initiale nu scot la iveala alte afectiuni suprapuse sau asociate, riscul este minim. Daca boala implica ambii lobi ai glandei tiroide, pot fi necesare doua interventii chirurgicale, in functie de tehnica chirurgicala aleasa de catre chirurg. In cazul multor pisici, numai un lob tiroidian este afectat, astfel ca va fi necesara o singura interventie chirurgicala.

Unele pisici hipertiroidiene au celule tiroidiene in locatii anormale – situatie ce poarta denumirea de tesut tiroidian ectopic – astfel ca ele pot ramane hipertiroidiene dupa interventia chirurgicala. Inainte de a efectua interventia chirurgicala (tiroidectomie) este cel mai indicat ca pisica sa fie supusa unei scintigrafii (scanare nucleara) de tesut tiroidian pentru a exclude sau a depista eventualul tesut tiroidian ectopic.

Daca interventia chirurgicala este aleasa ca protocol de tratament, medicamentul anti-tiroidian metimazol (NOTA!! A nu se face confuzie cu medicamentul metamizol – cunoscut cu denumirea de algocalmin, novocalmin – care este toxic si letal la pisici si are proprietati antitermice, antiinflamatorii si analgezice si nicidecum antitiroidiene) poate fi prescris timp de cateva saptamani inainte de operatie. In aceasta perioada, apetitul vorace se va diminua, pisica va incepe sa ia in greutate, iar tensiunea arteriala si frecventa cardiaca ar trebui sa se normalizeze. Metimazolul este, de asemenea, administrat inaintea interventiei chirurgicale pentru a determina daca pisica are o afectiune medicala secundara, cum ar fi o insuficienta renala sau hepatica care a fost mascata de hipertiroidism. Daca pisica voastra trece cu bine de tratamentul initial, fara vreo complicatie, interventia chirurgicala va fi efectuata.

Pisica voastra s-ar putea sa trebuiasca sa fie internata timp de 1-2 nopti dupa interventia chirurgicala si-ar trebui sa inceapa sa manance si sa comporte normal dupa ce revine acasa. La una sau doua saptamani dupa interventia chirurgicala, va fi remasurat nivelul T4 total.

2.    Medicatia orala. Administrarea pentru tot restul vietii a metimazolului poate controla efectele unei glande tiroide hiperactive. Dureaza cateva saptamani ca metimazolul sa restabileasca nivelurile hormonilor tiroidieni la normal. Unele pisici dezvolta efecte secundare la metimazol, cum ar fi varsaturi, letargie, anorexie, febra, tulburari hepatice, anemie si o scadere a numarului de celule albe ale sangelui. In unele cazuri, o scadere a plachetelor sangvine sau a trombocitelor (trombocitopenie) poate, de asemenea, aparea. Tinand cont de faptul ca trombocitele sunt importante in procesul de coagulare al sangelui, trombocitopenia poate duce la probleme de sangerare excesiva. Din cauza acestor riscuri rare, dar grave de aparitie a efectelor secundare, pisica voastra va trebui sa fie atent monitorizata prin efectuarea testelor de sange uzuale la fiecare 3-6 luni daca i se administreaza acest medicament.

Metimazolul blocheaza producerea in exces a hormonilor tiroidieni si nu distruge tesutul tiroidian anormal, astfel ca medicamentul trebuie sa fie administrat pentru tot restul vietii pisicii. Acest tip de tratament se recomanda in cazul pisicii care prezinta un risc ridicat de a nu supravietui interventiei chirurgicale ca urmare a altor probleme de sanatate sau care este extrem de batrana. Asa cum am mentionat mai sus, acest medicament poate fi utilizat timp de cateva saptamani pentru a stabiliza pisica care prezinta un risc chirurgical crescut ca urmare a complicatiilor cardiace.

3.    Iodul radioactiv. O modalitate extrem de eficace de a trata hipertiroidismul este cu ajutorul terapiei cu iod radioactiv (I-131). Atunci cand este administrata o injectie cu iod radioactiv, acesta distruge tesutul tiroidian anormal fara a afecta alte organe. Terapia cu iod radioactiv nu necesita anestezie si elimina necesitatea administrarii unei medicatii zilnice. De regula, tratamentul necesita una sau doua saptamani de spitalizare intr-un spital veterinar autorizat si specializat in efectuarea radioterapiei. Din pacate, in Romania, pacientii nostri felini nu pot beneficia inca de o asemenea optiune de tratament.

4.    Dieta prescrisa. Cel mai recent progres in tratarea hipertiroidismului la pisici este dieta Hill’s Prescription Diet y/d Feline. Hrana nu este medicamentata. Cei peste 10 ani de cercetari de nutritie clinica au demonstrat ca prin controlul nivelurilor dietetice (din hrana) de iod, organismul pisicii hipertiroidiene isi va relua producerea normala de hormoni tiroidieni. Aceasta nu este o dieta deficitara in iod, ci, mai degraba, continutul in iod este precis controlat la 0.32 parti per milion – o cantitate foarte redusa!

Pentru ca dieta Hill’s Prescription Diet y/d Feline sa functioneze, va trebui sa fie singura hrana cu care va fi hranita pisica si asta inseamna ca nu-i vor mai fi oferite niciun fel de recompense, alimente si alte tipuri de hrana, etc.! Atunci cand este unica hrana cu care se va hrani pisica, dieta Hill’s Prescription Diet y/d Feline este extrem de eficienta, oferindu-ne o modalitate facila, non-invaziva, foarte accesibila de gestionare a hipertiroidismului felin.

Pisica Mea Se Va Vindeca Cu Ajutorul Tratamentului?

Recidiva sau reaparitia bolii este posibila la unele pisici. Reaparitia hipertiroidismului este rara dupa terapia cu iod-131 radioactiv. Pacientii supusi interventiei chirurgicale pot redeveni hipertiroidieni daca celulele anormale/afectate au fost omise de la extirpare la interventia chirurgicala sau daca se dezvolta celule noi, anormale. Daca administrarea metimazolului este intrerupta, hipertiroidismul va reaparea. Pisicile hranite exclusiv cu dieta Hill’s y/d vor ramane normale, dar daca dieta este intrerupta, din nou, vor redeveni hipertiroidiene.

„Reaparitia bolii este posibila la unele pisici.”

Care Este Prognosticul Pentru Hipertiroidism?

Multi dintre proprietarii de pisici cu hipertiroidism sunt ezitanti atunci cand vine vorba de radioterapie sau interventia chirurgicala din cauza varstei inaintate a pisicii lor. Este important sa retineti ca varsta inaintata sau batranete nu este o boala.

„Rezultatele ulterioare majoritatii terapiilor aplicate pacientilor hipertiroidieni sunt, de obicei, excelente…”

Rezultatele ulterioare majoritatii terapiilor aplicate pacientilor hipertiroidieni sunt, de obicei, excelente si majoritatea pisicilor au sanse foarte mari de a reveni la un status normal de sanatate. Pisicile tratate cu un regim alimentar adecvat sau medicatia corespunzatoare se simt bine atata timp cat sunt hranite consecvent cu dieta respectiva sau medicatia lor le este administrata in mod curent si le sunt efectuate testele de diagnostic si de sange conform protocolului recomandat.

Hipertiroidismul Poate Fi Prevenit?

In prezent, nu sunt cunoscute masuri de preventie a hipertiroidismului, dar diagnosticarea timpurie diminua sansele instalarii problemelor secundare si imbunatateste prognosticul. Toate pisicile de varsta mijlocie sau senioare ar trebui sa beneficieze de o examinare clinica completa efectuata de catre medicul veterinar din 6 in 6 luni. O atentie deosebita trebuie sa fie acordata glandelor tiroidiene, urmarindu-se eventuala marire in dimensiune a glandei tiroide si semnele clinice ale hipertiroidismului. Testele anuale de sange si de urina sunt deosebit de importante la toate pisicile cu varste de peste 6 ani pentru a depista hipertiroidismul inainte de aparitia leziunilor potential ireversibile.

3 comentarii:

  1. Buna seara. Am o pisica si are ca tratament medicamentul Felimazol. Problema este ca nu il gasesc. ma puteti ajuta? 0730575520 - ana

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua..puteți substitui medicamentul actual cu Thiafeline care se găsește în România și este disponibil în două formule de 2.5 mg și, respectiv, 5 mg. O zi frumoasă :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti unde anume se poate gasi medicamentul Thiafeline, deoarece eu l-am cautat si nu l-am gasit.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)