joi, 10 mai 2018

Tratamentul cu Steroizi – Efectele pe Termen Lung la Pisici

Ce sunt steroizii?


Corticosteroizii (in mod obisnuit, cunoscuti ca steroizi sau cortizonice) sunt o clasa de hormoni steroizi care sunt produsi de glandele suprarenale. Corticosteroizii sunt implicatui intr-o larga varietate de activitati in organism, incluzand raspunsul la stres, raspunsurile sistemului imunitar si controlul inflamatiei, metabolismul substantelor nutritive si mentinerea nivelurilor electrolitilor din sange.

Glandele suprarenale produc doua tipuri de corticosteroizi:

  1. Glucocorticoizii, de tipul cortizonului ce controleaza metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor si reduc inflamatia prin cateva mecanisme diferite.
  2. Mineralocorticoizii, de tipul aldosteronului controleaza nivelurile de electroliti si de apa din intreg organismul, in principal prin retentia de sodiu la nivelul rinichilor.

De ce sunt prescrisi corticosteroizii?


„Datorita proprietarilor lor antiinflamatorii, corticosteroizii sunt o clasa valoroasa de medicamente.”

Datorita proprietatilor lor antiinflamatorii, corticosteroizii sunt o clasa valoroasa de medicamente. Ei sunt in mod uzual folositi pentu a trata afectiunile inflamatorii moderate sau de a suprima inflamatia asociata cu o reactie alergica. Atunci cand sunt administrati in doze mari, ei actioneaza ca medicamente imunosupresoare. Majoritatea formelor de corticosteroizi care sunt prescrise sunt sintetice si includ prednison, prednisolon, dexametazona, triamcinolon si metilprednisolon. Aceste forme sintetice de corticosteroizi sunt de cele mai multe ori mai puternice si mai eficiente decat formele care sunt sintetizate natural de organism si, de regula, au un efect mai lung. Tocmai aceasta potenta si durata crescuta de activitate trebuie sa fie atent monitorizate, altfel pot aparea efecte secundare serioase in urma utilizarii acestor medicamente.

De zeci de ani, aceasta clasa de medicamente a oferit beneficii enorme in tratarea oamenilor si animalelor. Ele sunt o parte vitala in protocolul de terapie pentru numeroase boli potential fatale. Beneficiile lor depasesc cu mult orice risc asociat utilizarii lor in majoritatea cazurilor. Atunci cand sunt utilizati in mod adecvat, se inregistreaza efecte secundare extrem de rar.

Care sunt unele dintre efectele secundare ale steroizilor?


Corticosteroizii au atat efecte secundare pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Care sunt efectele secundare pe termen scurt?


Efectele secundare pe termen scurt sunt acelea care ne asteptam ca o pisica sa le prezinte atunci cand este tratata initial cu corticosteroizi. Aceste efecte secundare depind atat de tipul de steroid prescris, cat si de doza administrata si pot fi reprezentate de:

  • Sete exagerata si urinare in cantitate mare
  • Pofta de mancare crescuta
  • Pierderea energiei la modul general
  • Dezvoltarea sau agravarea unor infectii (in special, a infectiilor bacteriene ale pielii)
  • Voma sau senzatie de greata (mult mai rar)


Unele dintre pisicile aflate in stare pre-diabetica pot deveni diabetice odata cu utilizarea corticosteroizilor. In multe astfel de cazuri, diabetul dispare imediat ce tratamentul cu steroizi este intrerupt.

Daca oricare dintre aceste efecte secundare isi fac aparitia, adesea, ele pot fi eliminate prin diminuarea dozei sau reducerea frecventei de administrare. In unele cazuri, medicul vostru veterinar poate prescrie un alt tip de corticosteroid in incercarea de a reduce efectele secundare. Obiectivul terapiei este de a determina cea mai mica doza de medicament care controleaza afectiunea cu un numar minim de efecte secundare.


Care sunt efectele secundare pe termen lung?


Unele boli si afectiuni medicale necesita un tratament pe termen lung cu corticosteroizi, fie intr-o doza antiinflamatorie, fie intr-o doza imunosupresoare. Atunci cand corticosteroizii vor fi utilizati timp de peste 3-4 luni, mai ales daca este vorba de doze imunosupresoare, efectele secundare asociate pot deveni un motiv de ingrijorare. Cele mai comune efecte secundare pe termen lung observate sunt:

„O pacienta care primeste steroizi nu va prezenta simptomele obisnuite ale unei infectii a tractului urinar.”

  • Infectiile tractului urinar, care apar la pana la 30% din pacienti. Monitorizarea in ceea ce priveste dezvoltarea unei infectii a tractului urinar se realizeaza prin efectuarea periodica a uroculturilor. O pisicoasa care primeste steroizi nu va prezenta simptomele obisnuite ale unei infectii a tractului urinar, deoarece steroidul va suprima inflamatia si disconfortul asociate in mod obisnuit cu o infectie urinara. In multe cazuri, o urocultura poate fi singura modalitate de a detecta infectia.
  • Dezvoltarea unei pieli subtiri, a punctelor negre si a unei blani subtiri sau cu aspect neingrijit
  • O capacitate slaba de vindecare a ranilor
  • Dezvoltarea obezitatii ca urmare a unei pofte de mancare intensificata
  • Slabiciune musculara secundara catabolismului (descompunerii) proteinelor
  • Dezvoltarea placilor sau petelor dure pe piele ce poarta denumirea de calcinoza cutis. Aceste placi sunt rezultatul depunerii calciului in piele.
  • Susceptibilitate la infectii bacteriene secundare sau oportuniste
  • Susceptibilitate crescuta la infectii fungice (in special, la nivelul pielii si a cavitatii nazale)
  • Predispozitie pentru diabet zaharat


Mi s-a spus ca tratamentul cu corticosteroizi poate cauza boala Cushing. De ce s-ar intampla acest lucru?


Un nivel excesiv de corticosteroizi poate cauza boala Cushing. Atunci cand o pisica se afla pe o terapie pe termen lung si cu doze mari de glucocorticoizi, exista un risc ridicat ca aceasta sa dezvolte o afectiune ce poarta denumirea de boala Cushing iatrogena (indusa de medic/medicatie). Semnele clinice ale bolii Cushing includ sete si urinare intensificate, o predispozitie crescuta pentru infectii urinare, ale pielii si ale urechilor, un aspect pantecos al abdomenului (abdomenul pare balonat), subtierea pielii si caderea parului. In tratamentul anumitor boli, riscul de boala Cushing iatrogena este inevitabil. Pentru a minimaliza acest risc, dozele de corticosteroizi sunt reduse in timp sau cateva medicamente diferite pot fi utilizate in combinatie.

Cum pot reduce riscul acestor efecte secundare la pisica mea?


Din fericire, la majoritatea pisicilor, corticosteroizii pot fi utilizati in conditii de siguranta daca sunt urmate cateva conditii simple, cum ar fi:

  • Evitati utilizarea zilnica a glucocorticoizilor cu exceptia situatiilor in care vi s-a recomandat in mod expres de catre medicul vostru veterinar. Numai bolile imun-mediate care pot pune in pericol viata pisicii voastre necesita utilizarea pe termen lung si intr-o rutina zilnica a steroizilor. Majoritatea protocoalelor de utilizare a steroizilor necesita utilizarea zilnica numai in timpul fazei initiale de tratament. Daca considerati ca pisica voastra ar avea nevoie de o terapie zilnica cu steroizi, informati-va medicul veterinar, care va poate recomanda o combinatie de tratament suplimentara sau alternativa.
  • Daca pisica voastra are nevoie de un tratament mai lung de 3-4 luni cu steroizi, afectiunea va trebui sa fie periodic reevaluata sau alte optiuni de tratament vor trebui sa fie luate in considerare.
  • Pisicile aflate pe terapie pe termen lung cu corticosteroizi, de regula, vor trebui sa fie consultate de 4 ori pe an, iar uroculturile si testarile de sange vor fi efectuate la fiecare minim 6 luni.


Corticosteroizii pot fi medicamente salvatoare de viata si imbunatatesc calitatea vietii multor pisici. Colaborand strans cu medicul vostru veterinar, puteti sa-i administrati in conditii de siguranta aceste medicamente si sa-i asigurati pisicii voastre o ingrijirea la cele mai inalte standarde. Daca aveti orice intrebare sau motiv de ingrijorare privind medicatia pisicii voastre, va rugam sa ne contactati. 

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)