joi, 26 aprilie 2018

Remisiunea Diabetica la Pisici

Pentru a intelege remisiunea diabetica la pisici, este util sa aveti anumite notiuni in ceea ce priveste diabetul felinelor, asa ca iata o trecere rapida in revista.

Ce este diabetul felinelor?


Diabetul este o boala complexa ce implica un hormon numit insulina. Atunci cand o pisica nu produce suficienta insulina sau cand nu poate utiliza in mod adecvat insulina pe care o produce, se instaleaza diabetul.

De ce este importanta insulina? Insulina mentine motorul corpului intr-o stare corecta de functionalitate. Corpul este ca o masina bine pusa la punct si meticulos reglata care are nevoie de combustibil pentru a rula in mod corespunzator. Combustibilul pentru o pisica este hrana care contine grasimi, carbohidrati si proteine. Dar acest combustibil trebuie sa fie descompus in parti mai mici pe care corpul sa le poata utiliza. Una dintre aceste componente de combustibil utilizate de corp este glucoza. Fara glucoza, motorul corpului se opreste.

Glucoza trebuie sa ajunga in interiorul tuturor celulelor corpului pentru a mentine functionarea motorului. Acesta este momentul in care insulina intra in scena. Insulina regleaza circulatia glucozei din sange in celule unde este necesara pentru a sustine viata.

Atunci cand nu se produce o cantitate suficienta de insulina de catre pancreas sau cand pisica n-o utilizeaza in mod eficient, glucoza nu poate intra in celule si se acumuleaza in niveluri ridicate in sange. Aceasta afectiune poarta denumirea de diabet zaharat.

Care sunt semnele diabetului?


„Semnele comune ale diabetului sunt reprezentate de cresteri ale apetitului, consumului de apa si urinarii, alaturi de pierderea in greutate.”

Fara insulina care directioneaza glucoza in celule, organismul pisicii cauta resurse alternative de combustibil si descompune rezervele de grasime si proteine depozitate in corp. Alimentarea corpului cu combustibil nu este eficienta fara suportul echipei insulina/glucoza, astfel ca pisica pierde in greutate in ciuda faptului ca mananca mai mult.

Intre timp, glucoza acumulata in sange este eliminata in urina. Pisica urineaza mai mult, ceea ce o determina sa fie insetata si sa bea mai multa apa. Semnele comune ale diabetului sunt reprezentate de cresteri ale apetitului, consumului de apa si urinarii, alaturi de pierderea in greutate. Daca este netratat, diabetul duce la varsaturi, deshidratare, letargie, coma, pierderea vederii si chiar moarte.

Cum sunt tratate pisicile cu diabet?


Pisicile cu diabet au nevoie de atentie si ingrijire constante. Ele mananca o dieta speciala saraca in carbohidrati pentru a reduce cantitatea de glucoza din organism. Chiar si asa, majoritatea pisicilor vor avea nevoie de injectii cu insulina de doua ori pe zi pentru a le controla nivelurile de glucoza din sange. Injectiile sunt administrate sub piele in locuri alese prin rotatie si de preferat la aceeasi ora in fiecare zi.

In afara ingrijirii sustinute de la domiciliu, pisicile diabetice au nevoie de vizite frecvente la centrul medical veterinar pentru testarile de sange si urina si pentru examinarile fizice. Luandu-se in considerare efortul necesar pentru ingrijirea unei pisici cu diabet, remisiunea, chiar si pe termen scurt, este o usurare/consolare binevenita atat pentru pisica, ca si pentru companionul uman al acesteia.

Ce este remisiunea diabetica?


„Remisiunea diabetica apare atunci cand o pisica isi mentine nivelul normal al glucozei timp de peste patru saptamani fara injectiile cu insulina sau medicatia orala care regleaza glucoza.”

Obiectivul principal in tratarea diabetului este de a regla rapid glucoza din sange si de a ajunge la un punct in care pisica nu mai are nevoie de terapia cu insulina. Remisiunea diabetica apare atunci cand o pisica isi mentine nivelul normal al glucozei timp de peste patru saptamani fara injectiile cu insulina sau medicatia orala care regleaza glucoza.

Nu toate pisicile vor intra in remisiunea diabetica, dar cele care reusesc raman in aceasta stare timp de luni sau ani. Intr-o raportare se afirma ca 17 pana la 67% din pisici ating remisiunea dupa terapia cu insulina. O alta raportare prevede faptul ca remisiunea este posibila la 90% din pisicile diabetice.

Factorii-cheie in atingerea remisiunii sunt instituirea rapida a terapiei cu insulina dupa diagnostic si respectarea cu strictete a utilizarii unei diete sarace in carbohidrati. Monitorizarea atenta si frecventa insotita de ajustarile adecvate ale dozei de insulina cresc sansele de remisiune.

Ce alti factori au impact asupra remisiunii?


·        Tipul de dieta
Tinand cont de faptul ca hrana umeda (din conserva sau plicuri) are un continut mai redus de carbohidrati decat hrana uscata, dietele umede sunt recomandate, dar, nu uitati, continutul redus in carbohidrati nu este singura cerinta dietetica in cazul pisicilor diabetice. Exista o sansa mai mare pentru atingerea remisiunii daca hrana are si un continut mai scazut in fibre. Multe dintre pisicile diabetice sufera de boala renala, astfel ca avand un nivel redus de fosfor in dieta este, de asemenea, important. Dieta adecvata are drept avantaje un mai bun control al glucozei din sange si reduce cantitatea zilnica de insulina necesara.


·        Insulina si alti reglatori ai glucozei
Obiectivul este de a reduce niveluri glucozei din sange fara a le scadea prea mult (hipoglicemie). Dozele atent calculate de insulina alaturi de o dieta saraca in carbohidrati (nu trisati!!) se dovedesc utile in echilibrarea glucozei din sange. Pisicile pot intra in remisiune in timp ce sunt tratate cu orice tip de insulina, insa, multi medici veterinari au descoperit ca pisicile prezinta un control glicemic mai bun cu ajutorul produselor cu actiune lunga.

Sunt disponibile cateva produse pe baza de insulina care sunt aprobate pentru uz veterinar. In afara de medicamentele folosite in mod uzual, exista cateva medicamente mai noi. Glargin-ul, este un medicament de uz uman care are actiune lunga si mentine nivelurile glucozei intr-o maniera mai eficienta si mai constanta. Detemir-ul este o insulina sintetica care are o lunga durata de activitate. Ambele aceste produse mai noi pe baza de insulina se dovedesc utile in a favoriza remisiunea la pisici prin atingerea unui control rapid al glucozei.

Acarboza este un medicament care diminua absorbtia glucozei de la nivelul tractului intestinal in circulatia sanguina. Aceasta poate fi utilizata alaturi de terapia cu insulina sau alte medicamente orale pentru a obtine per ansamblu un control mai bun al glucozei. Acarboza este utilizata la pisicile care nu pot manca o dieta saraca in carbohidrati ca urmare a altor afectiuni medicale. Glucoza din sange este redusa in mod semnificativ la pisicile care mananca diete bogate in carbohidrati atunci cand acarboza este administrata pe cale orala, de doua ori pe zi.

·        Momentul reglarii glucozei si remisiunea
Din pacate, cu cat o pisica este de mai mult timp diabetica, cu atat mai putine sunt sansele sa se produca remisiunea. Atingerea unui control rapid al glucozei creste sansele remisiunii. Pisicile care sufera de diabet de peste sase luni au cele mai putine sanse de a intra in remisiune. Acest lucru se datoreaza faptului ca nivelurile crescute ale glucozei din sange lezeaza celulele din pancreas responsabile cu producerea de insulina, impiedicand organismul pisicii de la a mai putea controla vreodata nivelurile de glucoza din sange fara suportul unei surse externe de insulina. Un studiu a descoperit ca pisicile cu un control bun al glucozei in primele sanse luni de la diagnostic au sanse de 60-80% de a intra in remisiune in comparatie cu pana la 30% din pisicile care au inceput terapia cu insulina la mai mult de sase luni dupa diagnostic.

·        Indicele conditiei corporale
Pisicile supraponderale sunt mai putin sensibile la efectele insulinei, astfel ca pisicile cu un indice sanatos al conditiei corporale (5 din 9) raspund mai bine la terapia diabetica. Pisicile obeze, diabetice vor trebui sa fie hranite cu o dieta care sustine pierderea a 1-2% din masa corporala pe saptamana. Aceasta reductie lenta, controlata a masei corporale imbunatateste sensibilitatea insulinei, poate reduce cantitatea de insulina necesara si creste probabilitatea remisiunii pe termen lung.

·        Alti factori
Pisicile care au nevoie de o doza mai redusa de insulina pentru a controla nivelurile glucozei au mult mai multe sanse de a intra in remisiune, la fel ca si pisicile care dezvolta diabet la o varsta mai inaintata. De asemenea, pisicile care au niveluri scazute de colesterol au o evolutie si un prognostic mai bun.

Care sunt concluziile in ceea ce priveste remisiunea diabetica la pisici?


Ramanerea in starea de remisiune este posibila, atata timp cat pisica se mentine practic sanatoasa si nu necesita tratament injectabil cu insulina si-si mentine un indice corporal optim in timp ce mananca o dieta saraca in carbohidrati. Remisiunea este un fapt concret si se poate intampla! Dar, nu uitati faptul ca diabetul este totusi o boala care este mult mai probabil sa fie tinuta sub control decat sa fie vindecata!

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)