duminică, 29 mai 2016

Bengaleza

Initial creata prin incrucisarea pisicilor-leopard asiatice cu pisicile domestice, Bengaleza este o pisica patata, altetica si de talie mare, cu o blana scurta si lucioasa. Astazi, de generatii detasata de stramosi ei salbatici, Bengaleza este o pisica domestica si ca temperament, dar isi pastreaza aspectul exotic, salbatic. Bengaleza este cea mai populara rasa de pisici domestice, pestrite si cu cele mai multe exemplare si este singurul metis pisica domestica/pisica salbatica acceptat in unanimitate.


Istoricul si originea

In timp ce prima Bengaleza era creata in California in 1963 in urma imperecherii accidentale dintre o femela de pisica-leopard asiatica si un mascul de pisica domestica cu parul scurt, rasa, asa cum o stim noi astazi, si-a facut debutul abia in anul 1980, cand crescatorii de pisici au initiat un program de reproductie dirijata si selectiva. Initiatorul, Jean Mill, si-a dorit sa creeze o pisica care sa semene cu pisica-leopard asiatica, dar care sa aiba temperamentul pisicii domestice. Pisica-leopard asiatica, Felis bengalensis, o felina salbatica pestrita de talie mica originara din sudul Asiei, a fost utilizata la formarea rasei. Pisicile-leopard ingrijite de un genetician de la Universitatea Davis din California au fost imperecheate cu pisicile domestice americane, Ocicat, Egyptian Mau, abisiniene si burmeze pentru a crea infatisarea unica a Bengalezei.

Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), The International Cat Association (TICA), United Feline Organization (UFO), Traditional Cat Association, Inc. (TCA).

In ciuda popularitatii sale, aceasta rasa este controversata deoarece unii crescatori sunt de parere ca sangele salbatic ar putea atrage dupa sine probleme de comportament. Altii nu sunt de acord cu imperecherea pisicilor domestice cu cele salbatice din motive de conservare, avand in vedere ca majoritatea pisicilor salbatice sunt din ce in ce mai putine. Cel mai probabil, Bengaleza nu va fi niciodata acceptata de catre Cat Fanciers’ Association (CFA) din moment ce conducerea CFA a agreat prin vot sa nu fie acceptata nicio rasa care are predecesori salbatici atestati.

Aspectul exterior si dimensiunile

Bengaleza este o pisica de talie mare, aspectuoasa, cu parul neted si colorit pestrit. Corpul ei este alungit si musculos, amintind de infatisarea impunatoare a pisicii leopard. Capul este mare, de forma conica si este mai mult lung decat lat. Ochii mari si migdalati, sunt bine distantati, iar urechile scurte si rotunjite la varfuri accentueaza infatisarea salbatica.


La Bengaleza, petele sunt aliniate pe orizontala mai degraba decat dispuse la intamplare sau in modelul tarcat. Ca si fulgii de zapada, nici macar doua Bengaleze nu au acelasi model. Culorile acceptate sunt maro tarcat, seal lynx point, seal sepia tarcat si seal mink tarcat. Petele pot fi negre, maro, cafeniu, ciocolatiu sau scortisoara si contrasteaza cu coloritul de fond. La nivelul extremitatilor membrelor, petele se transforma in bratari. Unele Bengaleze poseda o gena recesiva „stralucitoare” care confera blanii o stralucire sidefata. Blana este scurta si deasa si are o textura neobisnuit de moale. De asemenea, la Bengaleza se intalneste si modelul marmorat. Acesta se caracterizeaza prin asocierea rozetelor specifice pisicii-leopard cu modelul tabby (tarcat) al pisicilor domestice, dand un aspect marmorat.

Absenta petelor de pe burta si culoarea inchisa de la extremitatea cozii, pernitele, fara nicio legatura cu restul culorii blanii, duc la descalificare.

Bengaleza adulta poate atinge la maturitate o greutate corporala de circa 4-5 kg la femela si de 6-9 kg la mascul.

Personalitatea

Cum este Bengaleza? Intr-un cuvant – activa. Bengalezele sunt pline de viata, energice si inzestrate cu o doza sanatoasa de curiozitate felina. Gratioasa, puternica si agila, Bengaleza ii place sa se catare si va fi atrasa de cele mai inalte locuri din orice camera. Aproape intr-un mod nefiresc de inteligente, Bengalezele invata repede si pot fi instruite sa efectueze o multitudine de trucuri – atata timp cat le faceti sa creada ca merita, tratandu-le cu recompense. In realitate, unele dintre ele invata anumite siretlicuri la care nici nu v-ati fi gandit, cum ar fi deschiderea dulapurilor, actionarea intrerupatoarelor de lumina si tragerea apei la toaleta. Sunt fascinate de apa, iar unele dintre ele chiar isi vor urma stapanii in cada pentru o balaceala.

Relatiile cu familia si casa

Bengalezele isi creaza legaturi puternice, afective cu prietenii lor umani si devin companioni afectuosi si loiali. Datorita atasamentului lor profund fata de oameni si a nivelului lor ridicat de activitate, Bengalezele au nevoie de o mai multa interactiune umana decat alte rase. Daca sunteti plecati intreaga zi si aveti o viata sociala activa noaptea, o alta rasa ar fi o mai buna alegere.

Cei care-si doresc o pisica-leopard la indigo de decor, dar care nu sunt dispusi sa-si petreaca o parte din timpul liber interactionand cu aceasta, Bengaleza nu este indicata pentru ei. Sunt pisici care-si doresc sa fie incluse in toate activitatile familiilor lor, dar au si anumite tabieturi pe care va trebui sa i le respectati (orele de somn, de singuratate, etc.).

Pisicile Bengaleze accepta compania atat a adultilor, cat si pe cea a copiilor si, in general, pot convietui cu alte animalute de casa.

Aspecte particulare

Bengaleza este usor de ingrijit; o periere minutioasa o data pe saptamana pentru a inlatura parul mort va mentine acest tigru intr-o forma excelenta.

Cand va hotarati sa va luati o Bengaleza, asigurati-va ca ea se afla la cel putin patru generatii de predecesoarele ei pisicile-leopard asiatice pentru a evita achizitionarea unei pisici cu un comportament salbatic si cu obiceiuri neplacute sau agresive. Pisicile-leopard sunt in principiu imposibil de invatat sa-si faca necesitatile in litiera, deoarece, spre exemplu, in salbaticie ele urineaza in apele curgatoare astfel incat pradatorii mai mari sa nu le poata lua urma. Intotdeauna intrebati crescatorul daca pisica pe care vi-o doriti este rezultatul imperecherii exclusiv a pisicilor Bengaleze de cel putin patru generatii si solicitati o copie a pedigree-ului.

Boli si afectiuni curente

Bengaleza este o pisica robusta si rezistenta, cu putine sensibilitati de ordin medical. Dintre maladiile congenitale cel mai frecvent a fost semnalat entropionul, care reprezinta un defect de conformatie al pleoapelor, astfel incat marginea libera a acestora se rasuceste spre interior, frecand pe suprafata corneana si inducand de la lacrimarea excesiva, conjunctivite, cheratoconjunctivite de diferite grade pana la ulcere corneene cu suprainfectare.

De asemenea, gingivita este o afectiune care nu trebui neglijata. Netratata, boala dentara poate altera starea generala de sanatate a pisicii. Cu o periere dentara de rutina, controale regulate si detartraje profesionale periodice, aceasta problema poate fi minimalizata.
      
Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta medie de viata a Bengalezei este 10-14 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)