sâmbătă, 16 ianuarie 2016

De Ce Isi Petrec Pisicile Atat De Mult Timp Toaletandu-Se?

Cand vine vorba despre pisici, curatenia este urmatoarea dupa pietate. Si majoritatea proprietarilor de pisici sunt de acord cu acest lucru. Curatenia este o latura placuta a pisicii voastre – toaletandu-se si lingandu-se pana cand blanita ei este moale si stralucitoare. Sunteti de acord ca noi toti vom adora un animalut de companie curat. Un studiu recent efectuat pe pisicile dintr-o creascatorie a constatat ca pisicile isi petrec circa 15% din viata, toaletandu-se. Acest procent ar putea fi mai mare sau mai mic in cazul pisicilor de companie, in functie de nivelul lor de activitate, tipul de hrana pe care il consuma si de starea lor generala de sanatate.

Toaletarea regulata, de intretinere este o forma de ingrijire pe care o vedem de cele mai multe ori. Pisicile isi ling blana pentru a indeparta murdaria si parul mort. Acest lucru este facut, de regula, inainte sau dupa orele de somn sau odihna, similar imbaierii relaxante de seara sau a dusului de trezire pe care noi le facem. Acest tip de intretinere ia forma unui auto-lins de rutina. Dar iata inca un alt fapt uimitor despre lumea felina: Pisica voastra isi poate linge blanita din cu totul alte cateva motive in afara aceluia de a se curata:

  Reglarea temperaturii

In timpul zilelor calduroase sau reci, lingerea blanii actioneaza ca un termostat incorporat. Pisica voastra isi linge blana pentru a se mentine calda sau rece. In timpul perioadelor reci, lingerea netezeste blana, retine aerul si impiedica disiparea caldurii emanate de corp pentru a mentine pisicuta calda. La fel, in timpul lunilor calde de vara, deoarece pisica are o capacitate limitata de a transpira, linsul serveste ca functie similara transpiratiei noastre. Saliva se evapora de pe blanita umeda si ajuta la racorirea pisicii.

  Impermeabilizare

Atunci cand pisica voastra isi linge blana, ea isi stimuleaza glandele de la baza firelor de par sa elibereze o secretie care ajuta la mentinerea blanitei sale impermeabile.

  Schimbarea mirosului

Desi pisicii tale ii place sa fie alintata si mangaiata, vei sesiza ca ea se va toaleta imediat dupa aceea. Acest lucru se intampla deoarece ea isi doreste sa scape de mirosul tau si chiar de propriul miros. De asemenea, ea isi va netezi blanita in felul in care-i place.

  Comportament de inlocuire (de substitutie)

Toaletarea este cea mai comuna forma de comportament de inlocuire la pisici. Ea pare sa ajute pisicile sa faca fata stresului prin scaderea nivelului de reactivitate, de excitatie. De exemplu, daca pisica voastra este intimidata de un alt animalut de casa este posibil sa sesizati ca in timpul unei intalniri intre acestia, ea se va toaleta intr-o maniera indiferenta­, nepasatoare pentru cateva minute.


  Imbolnavirea

Pisicile au reputatia de a fi meticuloase in ceea ce priveste auto-ingrijirea, astfel ca o blana neintretinuta este adesea un semn de boala. Auto-ingrijirea excesiva poate de asemenea indica o problema (fie medicala, fie comportamentala). Linsul propriu excesiv poate duce la caderea parului, mergand pana la aparitia cheliilor/depilarilor sau la aparitia zonelor inflamate sau lezionate. In aceste cazuri, este important sa-i faceti o vizita medicului vostru veterinar.

Spre norocul vostru, pisica voastra se preocupa de toaletarea proprie. Cu toate acestea, puteti sa-i oferiti ajutorul, mai ales daca este un exemplar dintr-o rasa cu parul lung sau semilung. Periati-o zilnic pentru a preveni aparitia nodurilor si a parului incurcat, dureros, iar uneori puteti sa va ganditi chiar sa o imbaiati. Acest lucru nu numai ca va oferi un sprijin suplimentar pentru mentinerea curateniei, ci va va oferi si cateva momente de calitate alaturi de mustacioasa voastra si, de asemenea, va reduce si enervantele trichobezoare (ghemurile de par pe care le inghite pisica si apoi le vomita).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)