marți, 27 octombrie 2015

Piometru Sau Piometrita La Pisici


Ce este piometrita si cum apare ea?

In cei mai simplisti termeni, piometrita  este o infectie a uterului. Piometrita este considerata o afectiune grava, ce prezinta riscul de a pune in pericol viata pacientei afectate, motiv pentru care este o reala urgenta medicala si trebuie sa fie tratata imediat si agresiv.

„Piometrita este a doua infectie ca frecventa si apare ca urmare a tulburarilor hormonale la nivelul tractului reproducator femel.”

Piometrita este a doua infectie ca frecventa si apare ca urmare a tulburarilor hormonale la nivelul tractului reproducator femel. Dupa estru sau perioada „de calduri”, nivelurile progesteronului raman ridicate timp de cateva saptamani, stimuland mucoasa uterina sa se ingroase in perspectiva unei gestatii. Daca gestatia nu se produce timp de cateva cicluri estrale, mucoasa uterina continua sa devina din ce in ce mai ingrosata pana cand se formeaza chisti in interiorul uterului. Aceasta situatie poarta denumirea de hiperplazie endometriala chistica. Mucoasa ingrosata, chistica secreta fluide care creeaza un mediu ideal in care bacteriile se pot dezvolta si multiplica. In plus, nivelurile ridicate de progesteron inhiba capacitatea muschilor din peretele uterului de a se contracta si de a elimina fluidele sau bacteriile acumulate. Un alt factor care contribuie la aparitia piometritei este faptul ca in timpul estrului, celulele albe ale sangelui (leucocitele), care in mod normal protejeaza organismul impotriva infectiilor, sunt inhibate si impiedicate de a intra in uter. Acest fenomen normal ii permite spermei sa intre nestingherita in tractul reproducator al femelei, fara a fi alterata sau distrusa de celulele albe ale sangelui. Asocierea acestor factori, adesea, conduce la aparitia infectiei.

Ce altceva poate cauza aparitia modificarilor la nivel uterin?

Utilizarea medicamentelor pe baza de progesteron pot cauza modificari la nivel uterin similare cu cele din ciclul estral. In plus, estrogenul sau medicamentele pe baza de estrogen sintetic vor intensifica efectele progesteronului asupra uterului. Medicamentele ce contin atat estrogeni, cat si progesteron sunt uneori utilizate pentru a trata anumite afectiuni ale sistemului reproducator. Orice femela intacta (nesterilizata) care primeste hormoni trebuie sa fie atent monitorizata in ceea ce priveste dezvoltarea piometritei.

Cum ajung bacteriile in uter?

Cervixul este poarta de intrare catre uter. Acesta ramane inchis ermetic, exceptie facand in timpul estrului, cand se relaxeaza pentru a-i permite spermei sa intre in uter.

„Daca cervixul este deschis sau relaxat, bacteriile pot intra in uter cu usurinta.”

Daca cervixul este deschis sau relaxat, bacteriile care in mod normal si natural se gasesc in vagin pot intra in uter cu usurinta. Daca uterul este normal si sanatos, mediul uterin este nefavorabil pentru supravietuirea bacteriilor; cu toate acestea, atunci cand peretele uterin este ingrosat sau chistic, exista conditiile perfecte pentru cresterea si multiplicarea bacteriana. Mai mult, atunci cand aceste conditii anormale exista, muschii uterului nu se pot contracta in mod adecvat fie din cauza ingrosarii peretelui uterin, fie din cauza progesteronului. Acest lucru inseamna ca bacteriile care ajung in uter nu pot fi evacuate.

Cand apare piometrita?

Piometrita poate aparea la orice pisica intacta din punct de vedere sexual (nesterilizata), tanara sau de varsta mijlocie; totusi, este cel mai frecvent intalnita la pisicile varstnice.

„Piometrita, de regula, apare la circa doua-opt saptamani dupa ultimul estru sau ciclu de calduri.”

Dupa multi ani de cicluri estrale nesoldate cu o gestatie, peretele uterin sufera modificari care favorizeaza aparitia acestei boli. Piometrita, de regula, apare la circa doua-opt saptamani dupa ultimul estru sau „ciclu de calduri”.

Care sunt semnele clinice de piometrita?

Semnele clinice depind de existenta sau nu a cervixului deschis. Daca acesta este deschis, puroiul va fi drenat din uter prin vagin la exterior. Aceasta scurgere poate fi observata pe pielea sau blanita de sub coada sau pe asternuturile sau obiectele de mobilier pe care s-a asezat pisica. In multe cazuri, firea pretentioasa si meticuloasa a pisicii o vor determina sa se curate de secretii cu atata minutiozitate inainte ca acestea sa poata fi sesizate. In cazul piometritei cu cervix deschis, febra, letargia, anorexia si starea depresiva pot sau nu sa fie prezente.

Daca cervixul este inchis, puroiul care se formeaza nu poate fi drenat la exterior. Acesta se acumuleaza in uter cauzand distensia abdomenului. Bacteriile elibereaza toxine care sunt absorbite in circulatie. Pisicile cu piometru cu cervix inchis se imbolnavesc grav intr-un timp foarte scurt. Ele sunt anorexice (fara pofta de mancare), foarte apatice si foarte deprimate. Varsaturile si diareea pot fi, de asemenea, prezente.

Toxinele eliberate de bacterii afecteaza capacitatea sau functia rinichilor de a retine lichidele. Se instaleaza o productie crescuta de urina, iar pisica consuma o cantitatea exagerata de apa pentru a compensa pierderile prin urina. Acest proces apare atat in piometrita cu cervix deschis, cat si in piometrita cu cervix inchis.

Cum este diagnosticata piometrita?

Pisicile care sunt examinate precoce in cursul bolii pot prezenta o scurgere vaginala discreta sau pot sa nu prezinte nici un semn de boala. Cu toate acestea, majoritatea pisicilor cu piometrita sunt consultate mult mai tarziu in timpul bolii. Orice pisica de sex femel grav bolnava care bea o cantitatea mai mare de apa decat in mod obisnuit si care nu a fost sterilizata trebuie sa fie suspectata de a avea piometrita. Acest lucru este cu atat mai evident daca aceasta prezinta o scurgere vaginala sau un abdomen marit in volum si dureros.

Pisicile cu piometrita, de regula, prezinta o crestere semnificativa a numarului de celule albe ale sangelui (leucocite) si, adesea, prezinta o concentratie crescuta a globulinelor, un tip de proteine frecvent asociate sistemului imunitar, din sange. Gravitatea specifica (capacitatea de concentrare) a urinei este foarte scazuta ca urmare a efectelor toxice ale bacteriilor asupra rinichilor. Cu toate acestea, aceste modificari nu sunt specifice si pot fi prezente la orice pisica suferinda de o infectie bacteriana majora.

Daca cervixul este inchis, radiografiile (RX-urile) abdominale, adesea, vor pune in evidenta un uter voluminos. Daca cervixul este deschis, adesea, va exista o marire minima in volum a uterului incat aspectul radiografic nu va fi concludent. Un examen ecografic poate fi util in identificarea unui uter marit in volum si in diferentierea piometrului de o gestatie normala.

Cum se trateaza piometrita?

„Tratamentul preferential este reprezentat de indepartarea chirurgicala a uterului si a ovarelor.”

Tratamentul preferential este reprezentat de indepartarea chirurgicala a uterului si a ovarelor sau efectuarea unei ovariohisterectomii sau „sterilizarii”. Pisicile diagnosticate in stadiul incipient al bolii sunt candidati foarte buni pentru interventia chirurgicala. Interventia chirurgicala in cazul piometritei este oarecum mai complicata decat o sterilizare de rutina in acest stadiu. Totusi, majoritatea pisicilor sunt diagnosticate atunci cand sunt destul de bolnave si, ca urmare, interventia chirurgicala este mai complicata si pisicile au nevoie de o perioada mai lunga de spitalizare. Administrarea intravenoasa de lichide perfuzabile este necesara pentru stabilizarea pisicii atat inainte, cat si dupa interventia chirurgicala. Antibioticele, de obicei, sunt administrate timp de 1-2 saptamani postoperator.

Vreau sa-mi imperechez pisica in viitor. Exista vreo alternativa la interventia chirurgicala?

Pentru majoritatea pisicilor, recomand cu tarie interventia chirurgicala pentru tratarea piometritei. Exista si o abordare medicala conservatoare pentru tratarea piometritei, desi rata de succes este extrem de variabila si nu este lipsita de riscuri considerabile si posibile complicatii pe termen lung. Prostaglandinele reprezinta o grupa de hormoni care reduc nivelul sanguin de progesteron, relaxeaza si deschid cervixul si provoaca uterul sa se contracte si sa evacueze bacteriile si puroiul. Ele pot fi utilizate pentru a trata aceasta boala, dar tratamentul cu acestea nu se soldeaza intotdeauna cu succes si are anumite limite si restrictii importante.

  1. Pot cauza efecte secundare, incluzand agitatie, respiratie accelerata, varsaturi, defecare, salivatie si durere abdominala. Efectele secundare apar in decurs de circa 15 minute de la administrare si, adesea, dureaza cateva ore. Ele devin din ce in ce mai reduse ca severitate cu fiecare tratament succesiv. Durerea poate fi atenuata prin stimularea pisicii sa faca miscare sau prin distragerea atentiei acesteia prin orice mod, timp de aproximativ 30 de minute dupa efectuarea injectiei.
  2. Nu exista o imbunatatire clinica timp de circa 48 de ore, astfel ca pisicile care sunt grav bolnave si au nevoie de tratament imediat pentru a le salva viata sunt candidati slabi.
  3. Avand in vedere ca prostaglandinele stimuleaza uterul sa se contracte, exista posibilitatea ca uterul sa se rupa si sa disemineze infectia in cavitatea abdominala, avand drept consecinta o afectiune grava si potential fatala cunoscuta ca peritonita. Acest lucru este mult mai probabil sa se intample atunci cand cervixul este inchis.

Iata cateva dintre datele statistice importante pe care ar trebui sa le stiti privind formele non-chirurgicale de tratament:
  1. Rata de succes in tratarea piometritei cu cervixul deschis este de aproximativ 75-90% in cazurile necomplicate.
  2. Rata de succes in tratarea piometritei cu cervixul inchis este de numai 25-40%.
  3. Rata de reaparitie sau de recidiva a boli la o pisica tratata non-chirurgical, in general, este considerata a fi de pana la 50-75%.
  4. Sansele ca pe viitor pisica sa se poata imperechea cu succes (sa ramana gestanta) descresc la pana 50-75%.

Ce se intampla daca nu-mi tratez pisica?

„Sansa de remitere cu succes a piometritei fara interventie chirurgicala sau tratamentul cu prostaglandine este extrem de redusa.”

Sansa de remitere cu succes a piometritei fara interventie chirurgicala sau tratamentul cu prostaglandine este extrem de redusa. Daca tratamentul nu este efectuat cu promptitudine, efectele toxice ale bacteriilor vor fi fatale in multe cazuri. Daca cervixul este inchis, exista posibilitatea ca uterul sa se rupa, revarsand infectia in cavitatea abdominala. Aceasta situatie ii va fi de asemenea fatala pisicii voastre. Piometrita este o afectiune medicala grava care necesita tratament prompt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)