luni, 26 octombrie 2015

Peritonita Infectioasa Felina – Interpretarea Unui Rezultat Pozitiv


Pisica mea a fost „pozitiva” pentru PIF la un test de sange, dar pare sanatoasa. Este intr-adevar bolnava?

Semnele precoce ale peritonitei infectioase feline pot fi destul de vagi si chiar inaparente. Daca pisica voastra pare a fi sanatoasa si medicul vostru veterinar nu depisteaza nimic in neregula la examinarea fizica a acesteia, atunci un test „pozitiv” nu insemna decat ca pisica voastra a fost expusa unei tulpini de coronavirus felin, virusul care poate cauza PIF. Testul de laborator a detectat anticorpii pe care pisica voastra i-a produs impotriva virusului. Asta nu inseamna ca pisica voastra are PIF decat daca pisica voastra prezinta semne clinice de boala sau alte rezultate anormale ale testelor de laborator.


Virusul este inca prezent in organismul pisicii mele?

In mod normal, prezenta anticorpilor inseamna ca o infectie virala a fost neutralizata, dar in cazul coronavirusurilor feline (FCoV), virusul poate persista chiar si in prezenta anticorpilor. Testul nu ne spune daca virusul este inca prezent in organismul pisicii voastre. Unele teste mai moderne care detecteaza particulele virale sunt disponibile in laboratoarele specializate, dar rezultatele acestor teste (denumite teste PCR) pot fi derutante, iar interpretarea lor este oarecum controversata.

Pisica mea se va imbolnavi de PIF?

„Multe pisici care au teste „pozitive”, dar sunt sanatoase din alte puncte de vedere vor duce o viata normala.”

Este imposibil de preconizat care pisici se vor imbolnavi de PIF. Multe, daca nu majoritatea pisicilor care au teste „pozitive”, dar sunt sanatoase din alte puncte de vedere vor duce o viata normala, fara a se imbolnavi de PIF.


Cand s-ar putea imbolnavi de PIF?

Chiar daca s-ar intampla ca pisica voastra sa dezvolte PIF, ar putea trece luni sau chiar ani de zile inainte ca semnele clinice si simptomele sa apara. Pentru informatii detaliate si suplimentare privind aceasta boala, consultati materialul „Peritonita Infectioasa Felina”.

Ce se poate face pentru a preveni PIF?

Exista un vaccin pentru PIF, dar nu exista date certe ca acesta ar ajuta in evitarea sau prevenirea imbolnavirii pisicii care deja prezinta un rezultat pozitiv la testarea pentru anticorpi. De asemenea, nu este recomandabil sa fie vaccinata o pisica pozitiva. Ceea ce va urma este influentat de factori complecsi, incluzand genetica, tulpina specifica de coronavirus felin (majoritatea tulpinilor sunt relativ inofensive), s.a.m.d.

Ce semne clinice va prezenta o pisica cu PIF?

Primele semne de PIF pot fi foarte vagi: apatie, letargie, pofta de mancare diminuata sau absenta si puseuri febrile. Dupa o perioada de cateva zile pana la cateva saptamani, vor aparea alte semne. Forma cea mai tipica de PIF este denumita PIF „umeda”, care face referire la acumulare de lichid care apare in cavitatile organismului; lichidul se poate acumula in abdomen dand aspectul de balonat sau in cavitatea toracica, avand drept consecinta dificultatea in respiratie.

Unele pisici pot face forma „uscata” de PIF, care este caracterizata prin inflamatia prezenta intr-o varietate de organe, cum ar fi ficatul, intestinul, ochii si creierul, cu acumularea de lichid minima sau deloc in cavitatile organismului.

Ce altceva as putea face?

Asigurati-va ca pisica voastra sa beneficieze de controale medicale regulate. Avand in vedere ca alimentatia este extrem de importanta in mentinerea unui sistem imunitar sanatos, aveti in vedere sa va hraniti pisica cu o hrana de foarte buna calitate, cum ar fi o hrana superpremium special destinata pisicilor. Nu uitati ca infectiile cu coronavirusuri feline sunt frecvente (pana la 30% din toata populatia de pisici), dar PIF este rara (mai putin de 1% din pisicile prezentate in centrele medical veterinare). Drept urmare, este destul de probabil ca pisica voastra sa nu se imbolnaveasca de PIF.


Ar trebui sa-mi tin pisica departe de alte pisici?

Nu putem avea certitudinea ca pisica voastra este inca purtatoare de virus si ca urmare, s-ar putea sa nu fie contagioasa pentru alte pisici. Chiar daca pisica voastra este inca infectata si contagioasa, tulpina virala pe care aceasta o elimina ar putea fi o tulpina care in mod normal nu este asociata cu cea ce cauzeaza PIF.

„Tinand cont de faptul ca pisoii si pisicile tinere de sub sase luni sunt mai susceptibile, este recomandabil sa evitati contactul cu pisicile din aceasta grupa de varsta.”

Asadar, n-ar trebui sa fiti peste masura de ingrijorati privind contactul ocazional cu alte pisici adulte, sanatoase. Tinand cont de faptul ca pisoii si pisicile tinere de sub sase luni sunt mai susceptibile, este recomandabil sa evitati contactul cu pisicile din aceasta grupa de varsta. Medicul vostru veterianar va aduce in discutie recomandarile specifice pentru pisica voastra in functie de istoricul medical, stilul de viata si evaluarea riscurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)