joi, 22 octombrie 2015

Peritonita Infectioasa Felina – Testarea

Ce este peritonita infectioasa felina (PIF)?

PIF este o boala cauzata de o tulpina mutanta de coronavirus. Aceasta mutatie ii confera virusului abilitatea de a disemina in intreg organismul prin intermediul anumitor celule albe ale sangelui denumite macrofage. Organele si tesuturile care in mod normal contin un numar mare de macrofage, cum ar fi ficatul, splina si limfonodulii sunt ca urmare vizate de PIF, avand drept consecinta aparitia unei varietati de semne clinice, inclusiv acumularea de lichid in cavitatile abdominala si toracica.

Cand este indicata testarea pentru PIF?

Coronavirusurile feline sunt microorganisme comune si se gasesc in tractul intestinal al multor pisici sanatoase. Tulpina mutanta de coronavirus care cauzeaza boala clinica este rara. Numarul de pisici expuse la si, ca urmare, purtatoare de anticorpi contra coronavirusului felin este mare (estimat a fi de pana la 30% din populatia generala de pisici si de pana la 80% din crescatoriile de pisici), dar proportia de pisici care dezvolta PIF este mica.

„Analizele de sange de rutina pentru coronavirusul felin nu sunt utile din punct de vedere clinic.”

Ca urmare, analizele de sange de rutina pentru coronavirusul felin nu sunt utile din punct de vedere clinic. In schimb, testarea este limitata la acele pisici la care un diagnostic de PIF este puternic suspectat pe baza semnelor clinice si a rezultatelor de laborator care sustin suspiciunea. Ocazional, in crescatoriile de pisici sau in caminele cu mai multe pisici care-si doresc sa-si mentina statutul de indemn pentru coronavirus, pisicile pot fi testate de rutina pentru prezenta coronavirusurilor feline.

Ce teste de sange sunt disponibile pentru detectarea PIF?

Testarea pentru PIF este oarecum problematica. Desi PIF este cauzata de o tulpina mutanta de coronavirus, expunerea la orice tulpina de coronavirus felin va avea drept consecinta inducerea unui raspuns imun si producerea de anticorpi. In prezent, nu exista un test de sange care sa poata face distinctia intre anticorpii produsi impotriva tulpinii non-PIF de coronavirus si cei produsi impotriva tulpinii de coronavirus ce cauzeaza PIF.

Pentru a complica si mai mult diagnosticarea, un rezultat negativ la testarea sangvina pentru anticorpii contra coronavirus nu exclude in totalitatea posibilitatea de a fi suferinda de PIF la o pisica bolnava, deoarece concentratiile detectabile de anticorpi pot fi reduse la animalele cu forma terminala de PIF.

Chiar si testele mai noi de tip PCR (reactia de polimerizare in lant) care au fost concepute pentru a detecta materialul genetic viral sunt incapabile sa faca distinctia cu acuratete intre diferitele tulpini de coronavirus.

Sunt disponibile alte teste pentru PIF?

Un diagnostic activ de PIF se realizeaza in mod tipic pe baza istoricul medical al pisicii coroborat cu rezultatelor analizelor de laborator care sustin suspiciunea de PIF. Avand in vedere ca tulpina de coronavirus cauzatoare de PIF poate invada diferite tesuturi, profilurile biochimice ale sangelui de rutina pot pune in evidenta afectarea renala sau hepatica. Ca urmarea a naturii inflamatorii a modificarilor tisulare observate in PIF, nivelurile proteice (proteina totala) din sange sunt adesea crescute. Niciuna dintre aceste modificari biochimice nu sunt specifice pentru PIF, dar ele pot oferi dovezi suplimentare care sa sustina diagnosticul de PIF.

„Efuziunile asociate PIF au un continut proteic si-un aspect caracteristic atunci cand sunt examinate la microscop.”

Unele pisici cu PIF dezvolta efuziuni (acumulari de lichid) in cavitatile abdominala si/sau toracica. Medicul vostru veterinar poate preleva o proba din acest lichid si o poate trimite spre analizare la un laborator veterinar specializat. Efuziunile asociate PIF au un continut proteic si-un aspect caracteristic atunci cand sunt examinate la microscop. Identificarea unor astfel de lichide este, din nou, extrem de sugestiva pentru PIF, dar nu au valoare absoluta de diagnostic pentru boala. Ocazional, utilizarea fie a tehnicii PCR, fie a unei tehnici speciale denumita imunocitochimie, prezenta coronavirusului poate fi demonstrata in celulele inflamatorii intalnite in aceste efuziuni.

Diagnosticul definitiv de PIF la pisica aflata in viata se bazeaza pe biopsia tisulara si evaluarea microscopica a tesutului afectat in ceea ce privesc modificarile inflamatorii care sunt caracteristice pentru PIF. Depistarea coronavirusului in probele tisulare prin utilizarea imunohistochimiei (un procedeu prin care anticorpii specifici pentru coronavirus sunt aplicati probei tisulare) se poate dovedi utila in sustinerea diagnosticului de PIF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)