marți, 27 octombrie 2015

Panleucopenia Felina

Ce este panleucopenia felina?

Termenul de panleucopenie semnifica o scadere a tuturor celulelor albe ale sangelui din organismul afectat. Celulele albe ale sangelui joaca un rol major in imunitate si sunt importante in procesele de aparare impotriva infectiilor si bolilor.

„In panleucopenia severa, numarul celulelor albe ale sangelui poate scadea sub normal de la cateva mii per mililitru de sange la doar cateva sute per mililitru.”

In panleucopenia severa, numarul celulelor albe ale sangelui poate scadea sub normal de la cateva mii per mililitru la doar cateva sute per mililitru. Acest lucru face ca pisica afectata sa fie extrem de vulnerabila la alte infectii.


Care este cauza?

Panleucopenia felina este cauzata de catre un virus din familia parvovirusurilor, cunoscut ca virusul panleucopeniei feline (FPLV). Un virus similar, dar distinct, cauzeaza parvoviroza la caini. Parvovirusurile sunt virusuri extrem de rezistente si sunt distruse numai de substantele dezinfectante puternice, incluzand inalbitorul de uz casnic de 2%. FPLV poate supravietui in anumite medii timp de un an sau chiar mai mult.

Cum se transmite infectia?

Virusul este prezent in toate excretiile, dar in special in fecalele pisicilor infectate. O pisica susceptibila se poate infecta prin contactul direct cu o pisica infectata sau virusul se poate transfera prin apa, vasele de hranire sau pe incaltamintea sau imbracamintea contaminate. Perioada de incubatie de la momentul infectarii si pana la aparitia semnelor clinice este, in genere, de 3-5 zile, rareori mai mult de o saptamana.

Care sunt semnele clinice de panleucopenie?

Exista o oarecare variatie a semnelor clinice, dar, in mod obisnuit, pisicile manifesta depresie sau apatie, care poate progresa spre colaps. Tinand cont de faptul ca virusul infecteaza si distruge celulele cu o crestere rapida, tractul intestinal este adesea afectat. Varsaturile si diareea sunt frecvente, iar diareea poate contine sange. Blana devine rapid mata si aspra, cu aspect neingrijit, iar pielea isi pierde elasticitatea datorita deshidratarii.


„La pisoii tineri cu infectii severe, uneori singurul semn clinic este moartea subita.”

Adesea pisicile cu panleucopenie dezvolta alte infectii deoarece sistemul lor imunitar este slabit. Ele pot prezenta scurgeri purulente de la nivelul ochilor si al narilor. Tabloul clinic al bolii este oarecum similar cu cel din jigodia canina, de unde si o denumire mai veche a panleucopeniei feline de „rapciuga sau jigodia felina”. Este important de retinut ca jigodia canina este o boala foarte diferita, cauzata de un virus diferit. Panleucopenia este denumita uneori si „enterita infectioasa” datorita diareii pe care adesea o provoaca. La pisoii tineri cu infectii severe, uneori, singurul semn clinic este moartea subita.

Poate fi tratata panleucopenia?

Ca in cazul majoritatii bolilor virale, nu exista un tratament specific pentru panleucopenia felina. Antibioticele sunt ineficiente impotriva virusurilor, dar sunt utile in controlul si tratarea infectiilor bacteriene secundare care sunt frecvente ca urmare a lipsei de celule albe ale sangelui si a imunitatii scazute. Deshidratarea si socul sunt componente periculoase si potential fatale ale panleucopeniei feline, astfel ca terapia intravenoasa cu lichide si terapia intensiva sunt critice. Daca pisica beneficiaza de terapie de sustinere agresiva pe parcursul fazei acute a bolii, prognosticul pentru recuperarea completa este favorabil.

Cum imi pot proteja pisica impotriva panleucopeniei?

Din fericire, sunt disponibile vaccinuri excelente si ele fac parte din programul curent de vaccinare a felinelor.


„Imunitatea conferita de vaccinul impotriva panleucopeniei este in general puternica, dar aceasta se diminua in timp..”

Este deosebit de important ca pisoii sa primeasca mai mult de un rapel datorita interferentei cu anticorpii maternali, care pot bloca un raspuns imun eficient la vaccin (pentru mai multe informatii, consultati materialul Vaccinarea). Imunitatea conferita de vaccinul contra panleucopeniei este in general puternica, dar aceasta se diminua in timp, intr-o maniera mai rapida la unele pisici decat la altele. Ca urmare, rapelurile vaccinale la fiecare 1-3 ani sunt recomandate cu fermitate. Medicul vostru veterinar va discuta cu voi care este frecventa adecvata la care va fi readministrat vaccinul in functie de stilul de viata al pisicii voastre.

Exista eventuale efecte secundare sau adverse la vaccinare?

Vaccinurile moderne contra panleucopeniei sunt sigure si eficiente, iar efectele secundare sunt extrem de rare. Cu toate acestea, ca in cazul tuturor vaccinurilor, unele pisici pot fi letargice timp de una-doua zile dupa vaccinare. Foarte rar, o reactie alergica mult mai severe denumita soc anafilactic poate aparea ca urmare a unei sensibilitati particulare a unui individ la una sau mai multe componente ale vaccinului. Astfel de reactii severe, daca apar, de regula, se produc in decurs de cateva minute de la vaccinare, dar pot fi intarziate, facandu-si aparitia la cateva ore, in anumite situatii. Daca observati semne de tipul respiratiei dificile, edemul facial (umflarea fetei) sau orice alt semn de suferinta, contactati-va imediat medicul veterinar.

Aveti in vedere sa discutati orice eventuale nelamuriri ati putea avea privind vaccinarea cu medicul vostru veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)