joi, 25 iunie 2015

Persana

Persanele sunt una dintre cele mai vechi rase de pisici, care se bucura de o imensa admiratie din partea iubitorilor de pisici. Considerata „aristocrata” pisicilor, Persana reuseste sa va acapareze cu frumusetea, eleganta si tandretea ei.

Istoricul si Originea

Persanele si-au facut pentru prima data aparitia in cadrul unei expozitii feline, tinute la palatul Crystal, din Londra, in 1871. Pana la inceputul anilor 1900, Persana a devenit extrem de populara in Marea Britanie.

In realitate, Persana a aparut cu mult inainte de secolul al XIX-lea. Stramosii Persanei moderne au fost adusi de catre convoaiele de romani si fenicieni din provincia Khorazan, Persia (Iranul de astazi) in Europa. Ulterior, caravanele care calatoreau prin Persia si Turcia au reintrodus pisicile cu parul lung in Europa incepand de la jumatatea spre sfarsitul anilor 1500. Aceste pisici urmau sa devina, mai apoi, rasele celebre de Persana si Angora, pe care le stim noi astazi.

Persanele au fost importate in America de Nord la sfarsitul anilor 1800, devenid rapid printre cele mai indragite zece rase. De-a lungul anilor, crescatorii americani au initiat diferite programe de selectie pentru a accentua aspectul caracteristic al capului Persanei, lungime blanii, scurtimea urechilor si robustetea trupului. Mai mult de o suta de ani de selectie dirijata au fost necesari pentru a se obtine Persana, cu caracteristicile actuale.

Rasa este recunoscuta de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), The International Cat Association (TICA), Traditional Cat Association, Inc. (TCA), United Feline Organization (UFO), FiFe (Federation Internationale Feline), precum si de ACF (Asociatia Felina Romana). CFA recunostea Persana pentru prima data in anul 1871.

Aspectul Exterior si Dimensiunile

Cea mai faimoasa trasatura a Persanei este blana sa bogata, lunga si matasoasa. Stufoasa, lucioasa si viguroasa, ea sta detasata de corp, dand Persanei impresia unui animal robust si masiv. Blana se gaseste in variate culori si modele. Potrivit standardelor CFA, culorile parului persanei sunt impartite in diviziuni de culoare: culori uni (alb, negru, albastru, rosu, crem, ciocolatiu, lila), culori umbrite (shaded – argintiu si auriu), smoke (negru, albastru, rosu, smoke carapace de broasca si albastru-crem smoke), tabby (clasic, tigrat – mackerel si peticit – patched), bicolore si calico (labutele, abdomenul, pieptul si boticul de culoare alba, iar restul corpului poate fi rosu, negru, crem sau albastru), multicolore si himalaiana (pointed). Varietatea pointed este denumita Himalaiana in Statele Unite si Persana colorpoint in Europa.

Persana este o pisica cu parul lung, robusta, cu osatura puternica, musculoasa, cu un corp relativ scurt. Umerii sunt masivi, gatul scurt si puternic, iar picioarele sunt scurte, groase si puternice, cu labe mari si rotunde, prevazute cu pernite de culoare negre sau maron-inchis. Coada este nici prea lunga, nici prea scurta si stufoasa. Capul este rotund si plat. Urechile sunt mici, rotunjite la varfuri si bine distantate una de cealalta. Fata este scurta, fiind prevazuta cu un nas mic si turtit. Barbia este puternica. Ochii sunt mari, rotunzi, bine distantati si pot fi albastri, portocalii sau ceacari (unul de o culoare si altul de alta culoare) sau in tandem cu coloritul blanii. Persanele cu ochii albastrii se pare ca sunt predispuse surditatii.

Exista doua tipuri faciale distincte – extrem si traditional. Indiferent de tip, Persana are urechile mici, rotunjite, situate destul de jos pe cutia craniana, ochi mari si rotunzi, obraji proeminenti si o barbie evidenta. Ceea ce diferentiaza cele doua tipuri este faptul ca tipul extrem prezinta un nas carn mai evident. Fata este foarte lata, iar nasul este scurt si carn. Nasul este situat aproape la acelasi nivel cu ochii. La Persana traditionala, fata nu este atat de plata. Nasul este dispus sub linia ochilor.

Personalitatea

Sunt companionii ideali daca va plac pisicile blande, prietenoase si devotate, care prefera mai degraba sa stea langa voi decat sa alerge prin toata casa. Le fac placere perioadele scurte de joaca, intre perioadele lungi de odihna bine meritata.

Desi la prima impresie par distante si reci, Persanele tanjesc dupa atentie si afectiune din partea companionului lor uman. Devin companioni devotati, daca le acordati atentia si afectiunea cuvenita. Adora sa fie rasfatate si alintate, dar nu vor cere atentie cu atata insistenta ca Siamezele. Dragalase, tandre si receptive la starile voastre sufletesti, Persanele au un mieunat delicat si placut. Persanele, adesea, au o influenta linistitoare asupra companionilor lor umani.

In comparatie cu alte surate de-ale ei, Persana nu este atat de energica si de zvapaiata, alegandu-si cu atentie momentele in care se va apropia de voi. Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este ca Persanele se maturizeaza tardiv, asta insemnand ca cresterea lor corporala se definitizeaza in jurul varstei de 1,5-2 ani.

Relatiile cu Familia si Casa

Persanele se adapteaza cel mai bine vietii de apartament, dar puteti sa-i oferiti si cateva momente in care sa iasa in aer liber sa se desfete. Sunt pisici pasnice si sociabile care se vor intelege bine cu alte animalute de casa, inclusiv cu cainii si cu alte pisicute. Fata de straini sunt destul de distante, dar ii vor tatona cu privirea de la distanta. Unul dintre lucrurile care o diferentiaza de suratele ei este ca Persana nu este atat de curioasa, astfel ca va fi prea putin probabil sa se apuce sa distruga ceva prin casa cat timp sunteti plecati. In general, ea va fructifica aceste ocazii pentru a se odihni.

Aspecte Particulare

Aranjarea acelor „coafuri” splendide ale Persanelor de expozitie este realizata in multe ore de ingrijire. Daca neglijati ingrijirea Persanei, ea va ajunge sa aiba parul incurcat, plin de moate si va sfarsi printr-o vizita la salonul de frizerie unde un profesionist va trebui sa inlature prin tundere parul incalcit. Nu numai ca Persana are parul cel mai lung dintre toate rasele de pisici (pana la 20 cm lungime), ci in plus este dotata si cu un puf profund lung (de aproximativ aceeasi lungime ca parul de protectie, exterior) si des care se incalceste cu usurinta.

O sedinta de ingrijire de circa 10-15 minute in fiecare zi si o ingrijire minutioasa de circa o ora pe saptamana sunt puternic recomandate, pentru a-i mentine blanita Persanei in buna conditie. O ingrijire suplimentara va fi necesara in timpul lunilor de naparlire – primavara cand isi inlatura blanita de iarna, mai lunga si mai deasa si toamna cand isi schimba blanita de vara.

De asemenea, imbaierea Persanei este adesea necesara pentru a inlatura „uleiurile” acumulate. Unii crescatori recomanda o baie la fiecare doua saptamani, dar multor Persane nu li se ingrasa parul atat de repede. Regiunea faciala a Persanei va fi toaletata zilnic daca este necesar pentru a inlatura secretiile lacrimale.

Unii crescatori de Persane le scurteaza parul cel putin din anumite regiuni si, in principal, pe cel de pe membrele posterioare si din regiunea anusului pentru a preveni acumularea fecalelor. Aceasta operatiune va fi facuta numai daca pisicile nu participa in cadrul expozitiilor feline.

Datorita blanii lungi si a temperamentului docil, este absolut necesar ca Persanele sa fie crescute in casa. Blanita lor lunga aduna toate mizeriile si impuritatile si se poate prinde cu usurinta in tufe, arbusti si gardurile vii. De asemenea, firea lor nativa, popularitatea si valoarea unui asemenea animalut, le pot face tinta hotilor de animale de companie, o problema din ce in ce mai prezenta in zilele noastre.

Boli si Afectiuni Curente

Problemele de sanatate semnalate includ dificultatile de respiratie, lacrimarea excesiva, malocluzia si distocia (dificultatea de a fata) datorata dimensiunii capului si fetei reduse. Lacrimarea excesiva se produce si ca o consecinta a canalelor lacrimale scurte si foarte sinuoase ale Persanei. Astfel lacrimile nu se mai dreneaza la maxima capacitate, scurgandu-se pe obraji. Boala polichistica renala, o boala care induce insuficienta renala, este destul de frecvent intalnita la anumite linii de Persane.

In plus, persanele sunt predispuse diferitelor afectiuni oculare (inclusiv orbirii), digestive, dermatologice (datorate intr-oarecare masura unei hipersecretii seboreice) si nervoase.

Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati in urinare.

Ideal este ca dupa varsta de 5-6 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta Medie de Viata a Persanelor este de 9-13 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)