sâmbătă, 14 martie 2015

Dirofilarioza Cardiaca la Pisici



Ce Este Boala Viermilor Inimii Sau Dirofilarioza Cardiaca?

Boala viermilor inimii sau dirofilarioza cardiaca este o boala grava si potential fatala a animalelor de companie din Statele Unite si multe alte tari ale lumii. Aceasta este cauzata de niste viermi de aproximativ 30 cm in lungime care traiesc sau se localizeaza in inima, pulmonii si vasele de sange aferente acestora ale animalelor de companie afectate, provocand boala pulmonara severa, insuficienta cardiaca si prejudicii si tulburari altor organe din organism. Dirofilarioza afecteaza cainii, pisicile si dihorii, dar dirofilariile pot trai si in organismul altor specii de mamifere, incluzand lupii, coiotii, vulpile, leii de mare si – in cazuri rare – oamenii. Avand in vedere ca speciile salbatice, cum ar fi vulpile si coiotii, traiesc in proximitatea multora dintre zonele urbane, ele sunt considerate purtatori si vehiculatori importanti ai bolii.

Cainii. Cainele este o gazda naturala pentru dirofilarii, ceea ce inseamna ca dirofilariile care traiesc in interiorul cainelui se maturizeaza devenind adulti, se reproduc si dau nastere unei noi generatii. Daca sunt netratati, numarul dirofilariilor poate creste, cainii fiind bine-cunoscuti pentru faptul ca pot fi purtatorii catorva sute de viermi in organismul lor. Dirofilarioza cauzeaza lezarea permanenta sau de lunga durata a inimii, pulmonilor si arterelor aferente si poate afecta sanatatea si calitatea vietii cainelui mult timp dupa ce parazitii au disparut. Din acest motiv, preventia este de departe cea mai buna optiune, iar tratamentul – cand este necesar – ar trebui sa fie administrat in cursul bolii cat mai devreme cu putinta.

Pisicile. Dirofilarioza la pisici este foarte diferita de dirofilarioza la caini. Pisica este o gazda atipica pentru dirofilarii, iar majoritatea viermilor la pisici nu supravietuiesc sau nu ajung pana la stadiul de adult. Pisicile cu dirofilarii adulte, in mod caracteristic, au numai 1-3 viermi, iar multe dintre pisicile cu dirofilarioza nu au viermi adulti. Desi acest lucru inseamna ca dirofilarioza, adesea, trece nediagnosticata la pisici, este important sa intelegem ca, chiar si viermii imaturi provoaca probleme serioase sub forma unei afectiuni cunoscute ca boala respiratorie asociata dirofilariilor (HARD – Heartworm Associated Respiratory Disease). Mai mult decat atat, medicatia utilizata in tratarea infectiilor cu dirofilarii la caini nu poate fi utilizata la pisici, astfel ca preventia este singurul mijloc de a proteja pisicile de efectele dirofilariozei.

Cum Este Transmisa Dirofilarioza De La Un Animal De Companie La Altul?

Tantarul joaca un rol esential in ciclul biologic al dirofilariilor. Dirofilariile adulte de sex femel care traiesc in organismul lupului, coiotului, vulpii sau cainelui infectat dau nastere puilor de viermi microscopici denumiti microfilarii, care circula prin vasele de sange. Atunci cand un tantar musca si se hraneste cu sangele unui animal infectat, acesta ingera acesti pui de viermi, care se dezvolta si se maturizeaza devenind larve de „stadiu infectant” intr-o perioada de 10-14 zile. Apoi, atunci cand tantarul infectat musca alt caine, pisica sau animal salbatic susceptibil, larvele infectante sunt depozitate pe suprafata pielii animalului si patrund in noua gazda prin leziunea produsa de muscatura tantarului. Odata ajunsa in organismul noii gazde, larvei ii trebuie aproximativ 6 luni pentru a se maturiza devenind dirofilarie adulta. Odata maturizate, dirofilariile pot trai timp de 5-7 ani in organismul cainilor si pana la 2-3 ani in organismul pisicilor. Tinand cont de longevitatea acestor viermi, fiecare sezon de tantari poate avea drept consecinta cresterea numarului de viermi din organismul animalului infectat.

Care Sunt Semnele Dirofilariozei La Pisici?

Semnele de dirofilarioza la pisici pot fi foarte subtile sau foarte dramatice. Simptomele pot fi reprezentate de tuse, accese de tipul astmul, varsaturi periodice, lipsa poftei de mancare sau pierderea in greutate. Ocazional, o pisica afectata poate intampina dificultati in a se deplasa, poate prezenta stare de lesin sau convulsii sau poate suferi de ascita (acumulare de lichid in abdomen). Din nefericire, primul semn in anumite cazuri este colapsul brusc sau moartea subita.

Cat De Substantial Este Riscul Pisicii Mele In Ceea Ce Priveste Infectia Cu Dirofilarii?

Mai multi factori trebuie luati in considerare, chiar daca dirofilariile par sa nu fie o problema in zona voastra de resedinta. Comunitatea voastra poate prezenta o incidenta a dirofilariozei mai mare decat va dati seama – sau, fara sa stiti, ati putea calatori cu companioana voastra intr-o regiune sau tara in care dirofilariile sunt mult mai frecvent prezente. De asemenea, dirofilarioza se raspandeste in noi regiuni ale tarii de la an la an. Cainii fara stapan si anumite animale salbatice, cum ar fi coiotii, lupii si vulpile pot fi purtatori de dirofilarii. Tantarii sunt purtati de vant la mari distante, iar relocarea animalelor de companie infectate in regiuni neinfectate anterior, de asemenea, contribuie la raspandirea dirofilariozei (acest lucru s-a intamplat dupa uraganul Katrina cand 250.000 de animale de companie, multe dintre ele infectate cu dirofilarii, au fost „adoptate” si transportate pe tot intinsul Statelor Unite).


Realitatea este ca dirofilarioza a fost diagnosticata in toate cele 50 de state americane, iar factorii de risc sunt imposibil de precizat. Numeroase variabile, de la variatiile climatice la prezenta animalelor salbatice purtatoare, fac ca rata de infectii sa varieze in mod dramatic de la un an la altul – chiar si in cadrul comunitatilor. Si pentru ca tantarii infectati pot intra in interiorul caselor noastre, atat animalele de companie care traiesc afara, cat si cele care sunt crescute in casa sunt in pericol.
Ca urmare, Societatea Americana de Dirofilarioza recomanda sa „ganditi 12”: (1) testati-va companioana la fiecare 12 luni pentru dirofilarioza si (2) administrati-i companioanei voastre medicatia de preventie a dirofilariozei 12 luni pe an.

Ce Trebuie Sa Stiu Cu Privire La Testarea Pentru Dirofilarii?

Dirofilarioza este o boala grava, progresiva. Cu cat este depistata mai de timpuriu, cu atat animalul de companie are mai multe sanse sa se insanatoseasca. Daca sunt prezente, exista cateva semne precoce de boala atunci cand un caine sau o pisica este infectata cu dirofilarii, astfel ca depistarea prezentei lor cu un test specific pentru dirofilarii efectuat de catre medicul veterinar este deosebit de importanta. Pentru efectuarea testului este necesara doar o proba redusa de sange ce va fi prelevata de la pisica voastra, iar acest test se bazeaza pe depistarea prezentei proteinelor dirofilariilor. Unii medici veterinari efectueaza testele pentru dirofilarii chiar in cabinetele lor, in timp ce altii trimit probele la un laborator de diagnostic. Indiferent de caz, rezultatele sunt obtinute rapid. Daca pisica voastra este depistata pozitiva la testare, pot fi necesare teste suplimentare.

Cand Ar Trebui Sa Fie Testata Pisica Mea?

Infectia cu dirofilarii la pisici este mai dificil de detectat decat in cazul cainilor, deoarece pisicile, in comparatie cu cainii, prezinta o probabilitate mai redusa de a avea dirofilarii adulte. Metoda preferata pentru testarea pisicilor consta in utilizarea atat a testului pentru detectarea antigenelor, cat si a testului pentru detectarea anticorpilor (testul ce detecteaza anticorpii identifica expunerea la larvele de dirofilarii). De asemenea, medicul vostru veterinar ar putea face uz de examinarea radiologica sau examenul ecografic pentru a depista o eventuala infectie cu dirofilarii. Pisicile vor trebui sa fie testate inainte de a incepe terapia de preventie si vor trebui sa fie retestate ori de cate ori considera medicul veterinar ca este necesar pentru a confirma riscul si expunerea continua. Tinand cont de faptul ca nu exista niciun tratament aprobat pentru dirofilarioza la pisici, preventia este critica si esentiala.

Ce Se Intampla Daca Pisica Mea Este Depistata Pozitiva La Testele Pentru Dirofilarii?

Ca si cainii, pisicile se pot infecta cu dirofilarii. Cu toate acestea, exista diferente in ceea ce privesc natura bolii si modul in care este diagnosticata si tratata. Intrucat pisica nu este o gazda ideala pentru dirofilarii, unele infectii se rezolva pe cont propriu, fara vreo interventie terapeutica, dar aceste infectii lasa repercusiuni asupra sistemului respirator. Dirofilariile prezente in sistemul circulator, de asemenea, afecteaza sistemul imunitar al pisicii si provoaca simptome de tipul tusei, respiratiei suieratoare si respiratiei cu dificultate. La pisici, dirofilariile pot chiar sa migreze in alte parti ale organismului, cum ar fi creierul, ochiul si maduva spinarii. Complicatiile grave, cum ar fi coagulii de sange din pulmoni si pneumonia, pot aparea atunci cand viermii adulti mor in corpul pisicii.

Iata la ce trebuie sa va asteptati daca pisica voastra este depistata pozitiva la testele pentru dirofilarioza:

·        Diagnosticul. In timp ce cainii infectati pot avea undeva la 30 sau mai multi viermi in inima si pulmonii lor, pisicile, in mod obisnuit, au 6 sau mai putini – sau ar putea avea numai unul sau doi. Dar, in timp ce severitatea dirofilariozei la caini este in stransa legatura cu numarul de viermi, la pisici, doar unul sau doi viermi pot face ca o pisica sa fie grav bolnava. Diagnosticul poate fi complicat, necesitand un examen fizic, o radiografie, o hemoleucograma si cateva tipuri de teste de sange. De asemenea, poate fi recomandata si efectuata o ecografie.

·        Tratamentul. Din pacate, nu exista o terapie medicamentoasa aprobata pentru dirofilarioza la pisici, iar medicamentul utilizat pentru tratarea infectiilor la caini este periculos de utilizat la pisici. Totusi, pisicile cu dirofilarioza pot fi adesea ajutate cu o ingrijire medical-veterinara adecvata. Obiectivul este de a va stabiliza pisica si de a stabili un plan de gestionare (ingrijire, tratament, etc.) pe termen lung.

·        Monitorizarea pisicii. Pisicile depistate pozitive pot trece printr-un proces spontan de eliminare a dirofilariilor, dar perturbarile pe care acestea le-au produs pot fi permanente. Daca pisica voastra nu prezinta semnele de insuficienta respiratorie, dar au fost detectati viermi in pulmoni, efectuarea radiografiilor toracice la fiecare 6-12 luni este recomandata. Daca sunt observate simptome usoare, atunci pot fi administrate doze mici de prednisolon pentru a reduce inflamatia pulmonara.

·        Asigurarea asistentei veterinare. Daca boala este severa, sustinerea suplimentara poate fi necesara. Medicul vostru veterinar va poate recomanda spitalizarea pisicii voastre pentru a-i putea oferi terapia necesara, cum ar fi oxigenoterapie, lichide intravenos, medicamente pentru a trata simptomele cardiace si pulmonare (respiratorii), antibiotice si ingrijire generala. In unele cazuri, indepartarea chirurgicala a dirofilariilor poate fi o optiune.

·        Mentinerea preventiei. O pisica care a contactat dirofilarioza s-a demonstrat ca este susceptibila la infectia cu dirofilarii si ca atat pisicile care traiesc afara, cat si cele de casa sunt in pericol. Este deosebit de important sa-i administrati pisicii voastre medicatia de preventie lunara pentru dirofilarioza, care este disponibila atat sub forma de comprimate orale, cat si de produse spot-on (aplicabile pe piele). Medicamentele de preventie impiedica dezvoltarea unor noi infectii, daca un tantar infectat va va musca pisica din nou.

2 comentarii:

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)