duminică, 8 februarie 2015

Structura si Functia Mustatilor La Pisica


Ce Sunt Mustatile?

Mustatile, sau vibrisele, sunt fire de par senzoriale lungi, aspre si bine distantate una de alta, localizate in jurul botului la majoritatea speciilor de animale. Ele sunt foarte sensibile la atingere.

Unde Sunt Situate Mustatile?

Mustatile sau vibrisele sunt printre primele fire de par care cresc la pui. Ele sunt localizate de-o parte si de alta a nasului sau a botului, mai sus pe buza superioara, pe obraz si pe frunte, mai sus de ochi.

Pisicile au circa 24 mustati mobile, cate 12 pe fiecare parte a nasului, dispuse pe patru randuri intr-un model la fel de unic ca si amprentele noastre digitale. Mici grupuri de mustati sunt situate de fiecare parte a corpului: sus pe unghiurile externe ale obrajilor, deasupra ochilor si pe fata posterioara a membrelor anterioare.

Care Este Structura Generala A Mustatilor?

Mustatile sunt fire de par extrem de mari – mai mult de doua ori mai groase decat firele de par obisnuite – si sunt identice ca structura cu parul normal, exceptie facand dimensiunile. Radacinilor sunt fixate de trei ori mai profund. Ele sunt legate de muschi, care le permit sa se miste dintr-o parte in alta. Mustatile prezinta un sinus sanguin captusit cu endoteliu, sinus situat intre straturile intern si extern ale portiunii dermale a foliculului si dotat cu un echipament nervos (senzitiv) bogat. Aceste terminatii nervoase senzitive fac din fiecare mustata un receptor complex care-i permit pisicii tale sa perceapa chiar si cele mai mici modificari din mediul de viata, cum ar fi curentii de aer, modificarile presiunii atmosferice, temperaturii sau a directiei vantului.

Care Sunt Functiile Mustatilor?

Mustatile servesc ca delicate organe de simt tactil si sunt considerate a fi la fel de sensibile ca varfurile degetelor noastre. Ele sunt sensibile la vibratiile din curentii de aer. Pe masura ce aerul se misca, mustatile vibreaza, iar pisicile utilizeaza „mesajele” din aceste vibratii pentru a percepe prezenta, dimensiunea si forma obiectelor din apropiere. Mustatile au rol si in protejarea ochilor. Orice atingere a mustatilor face pleoapele sa clipeasca.


Mustatile au tendinta de a avea aproximativ aceeasi latime cu cea a corpului pisicii si sunt utilizate ca localizatori; apreciind cat de lat este spatiul inainte de a intra, ele ajuta la stabilirea abilitatii pisicii de a se baga in spatiile mici. Lungimea este determinata genetic, asa ca pisicile care devin mai grasute isi pierd aceasta functie.

Pisicile care vaneaza isi misca mustatile inainte si-napoi pentru a colecta informatii despre prada lor. Ele pot aprecia daca prada este inca vie, astfel incat sa poata utiliza o muscatura mortala adecvata sau sa stie daca este sau nu o idee prea buna sa tranteasca la pamant animalutul capturat.

Care Sunt Afectiunile Frecvente Ale Mustatilor?

·        Piodermita foliculului pilos
·        Raia demodectica (demodecia)
·        Traumatisme
·        Arsuri
·        Displazia foliculului pilos  
·        Taierea sau smulgerea din rautate a mustatilor

Ce Tipuri De Teste De Diagnostic Sunt Utilizate Pentru A Evalua Mustatile?

Din moment ce bolile care afecteaza mustatile, afecteaza si pielea si blana, majoritatea testelor dermatologice pot fi utilizate pentru a evalua problemele aparute la nivelul mustatilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)